Чергове засідання профспілкового комітету співробітників НТУУ "КПІ" відбулося 13 листопада 2012 р. Було розглянуто питання, що стосувалися підсумків оздоровчого сезону, поточного фінансового забезпечення університету та організації новорічних свят для дітей співробітників.

Заступник голови профкому О.І.Шейко доповів про результати оздоровчого сезону для співробітників та членів їх сімей. Зокрема, він відзначив покращення ситуації з функціонуванням та наповненням бази відпочинку "Політехнік". Традиційно високим попитом та якістю відпочинку вирізнявся "Сосновий". На жаль, суттєво здав позиції ОК "Маяк", де нереалізованими виявилися понад 30% путівок. Зміна відповідальних осіб з боку адміністрації не дозволила цього літа вийти на оптимальну роботу оздоровчої комісії НТУУ "КПІ".

Профком вважає, що на сьогодні є порозуміння з проректором П.В.Ковальовим щодо покращення роботи підрозділів, які забезпечують належне функціонування баз відпочинку. Тож є сподівання, що оздоровчий сезон 2013 року вдасться організувати на належному рівні.

Приємна новина для політехніків: вартість путівок на санаторно-курортний відпочинок знижено з 30% до 20% їх повної вартості. Кількість таких путівок на 4-й квартал перевищує запити наших співробітників, тож бажаючим оздоровитися саме час звернутися до профкому (кім. 267-1) і замовити путівки.

Голова профкому В.І.Молчанов у своєму виступі поінформував про поточний стан фінансування університету, а також про заходи, які здійснюють профспілки бюджетної сфери всеукраїнського рівня для "латання дірок" у бюджетах вищих навчальних закладів, що виникли внаслідок підвищення заробітної плати та росту вартості комунальних послуг при одночасній відсутності коштів на це в кошторисах вишів. Зокрема, 15 листопада відбувся V Пленум ЦК профспілки працівників освіти і науки України, в якому взяв участь представник КПІ, член ЦК, голова профкому співробітників В.І.Молчанов. Основними резолюціями пленуму стали ухвалені звернення до Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Федерації профспілок України з приводу ситуації, що склалася з фінансуванням галузі освіти та рівнем забезпечення трудових та соціально-економічних прав працівників навчальних закладів і установ освіти, а також студентської молоді (далі подаємо лист ЦК профспілки працівників освіти і науки України до Прем'єр-міністра України).

Про підготовку до новорічних свят повідомив О.І.Шейко. Він наголосив, що попри суттєве збільшення культурними закладами вартості святкових дитячих заходів, профспілковий комітет планує закупити для дітей співробітників квитки на новорічні вистави в кількості, не менше тогорічної. При цьому він нагадав головам профспілкових бюро підрозділів, що закінчується термін прийому даних про дітей співробітників для отримання новорічних подарунків.

Також було вирішено поточні справи та кадрові питання.

Інф. профкому співробітників


Прем’єр-міністру України М.Я.Азарову

Шановний Миколо Яновичу!

Учасники V Пленуму ЦК профспілки працівників освіти і науки України, що відбувся 15 листопада 2012 року, звертаються з приводу ситуації, що склалася з фінансуванням галузі освіти і рівнем забезпечення трудових та соціально-економічних прав працівників навчальних закладів і установ освіти, а також студентської молоді.

Недостатність фінансового забезпечення освітньої галузі в 2012 році загрожує неможливістю здійснити виплату заробітної плати працівникам освіти більшості територій України в листопаді-грудні поточного року, перешкоджає створенню умов для життєдіяльності освітніх закладів. За оперативними даними організаційних ланок Профспілки у переважній більшості територій додаткова потреба видатків на освіту в місцевих бюджетах становить близько 5,4 млрд грн, з них на заробітну плату – 2,4 млрд грн. Потреба в додаткових коштах для фінансування вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, складає 711,3 млн грн. При цьому для забезпечення виплати заробітної плати необхідно додатково 101,2 млн грн, на виплату стипендій – 109,1 млн грн, для оплати комунальних послуг – 369,4 млн грн.

Учасники пленуму наголошують також на необхідності передбачення в проекті Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" видатків на освіту в обсягах, що відповідають гарантіям ст.61 Закону України "Про освіту", необхідних для реалізації Єдиної тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери на основі базового посадового окладу працівника першого тарифного розряду на рівні не нижче мінімальної заробітної плати та забезпечення державних гарантій з оплати праці працівників освіти відповідно до вимог ст. 57 цього Закону, підвищення престижу праці науково-педагогічних, наукових працівників, працівників фізичної культури і спорту, збільшення рівня оплат праці працівників органів управління освіти і науки.

3 метою забезпечення рівних прав працівників бюджетної сфери на відшкодування подорожчання споживчих товарів і послуг шляхом індексації заробітної плати вимагає приведення у відповідність із Законом України "Про індексацію грошових доходів населення" затверджений Кабінетом Міністрів України Порядок проведення індексації грошових доходів населення.

Підтримуючи наміри Уряду здійснити поетапне підвищення заробітної плати працівників бюджетних галузей із забезпеченням законодавчо встановлених гарантій з оплати праці, в тому числі працівникам освіти, відповідно до схваленої Кабінетом Міністрів України Концепції удосконалення оплати праці в бюджетній сфері, не поділяємо пропозиції Міністерства соціальної політики України щодо проекту Методики віднесення посад працівників до певних розрядів ЄТС, наслідком якої можливе зниження тарифних розрядів за певними посадами.

Враховуючи зазначене, учасники V Пленуму ЦК профспілки закликають Вас, шановний Миколо Яновичу, вжити заходів для вирішення питання щодо забезпечення фінансування галузі освіти в розмірах, які б гарантували нормальний перебіг навчально-виховного процесу, виконання норм чинного законодавства щодо трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників і осіб, які навчаються.

З повагою, за дорученням учасників V Пленуму ЦК профспілки
голова профспілки Г.Ф.Труханов