Цього літа уже втретє кращі слухачі курсу вивчення польської мови мали змогу відвідати Польщу і провести канікули з користю. П'ятеро студентів узяли участь у літніх курсах польської мови у польських ВНЗ. Двоє відвідували заняття в Жешівському університеті, двоє у Вроцлавському, і одна студентка – у Сілезькому. Курси повністю оп­лачує Міністерство вищої освіти та науки Республіки Польща.

Ось як студенти згадують поїздку до Польщі.

Ганна, студентка КПІ. Побувала в Чє­шині (Сілезький університет):

– Чєшин... У мене дуже приємні спогади про це місто. Цілий місяць у Польщі... Раніше навіть не могла собі уявити, що все буде настільки прекрасно. Дуже сподобалася організація уроків, вони були трохи незвичайні, завжди було щось нове та цікаве. Ми познайомилися з польськими традиціями, культурою та відвідали багато визначних місць... Найбільше сподобалась поїздка в гори! Щодня у нас була якась культурна програма: або фільм, або мовна гра, або театр, у якому грали студенти, або вечір Віслави Шимборської, це було дуже чудово. Також ми брали участь у різних конкурсах (наприклад, конкурс перекладу поезії або розв`язання кросвордів), переможці яких отримували цінні подарунки – книги. Завдяки цій школі у мене з`явилося багато друзів з різних країн, з якими я можу спілкуватися польською мовою! Дуже дякую за надану можливість вивчати польську мову у Польщі!!! Це дійсно було дуже, дуже прекрасно!

Олександр, студент КПІ. Побував у Жешові (Жешівський університет):

– Після успішного завершення курсів польської мови при КПІ я отримав можливість поїхати на 21 день до Польщі. Таким чином, у липні я ходив на курси до літньої школи польської культури та мови в Жешові при Жешівськім університеті. Мешкав у гуртожитку університету. Під час курсів нам організували екскурсію до Закопанего на вихідні. Самі заняття займали кілька годин на день, під час яких ми в першу чергу знайомилися з польською літературою. Все було чудово, особливо сподобалося місто. Кращих умов проживання годі й бажати. Красно дякую всім, хто допоміг мені туди потрапити. Окремо хочеться подякувати спонсорам, які забезпечили моє перебування там. Тільки проїзд був за власний рахунок.

Ліза Кузьменко, співробітник юридичного відділу КПІ. Побувала у Вроцлаві (Вроцлавський університет):

– Цього літа я мала можливість вивчати польську мову у Вроцлавському університеті на місячних курсах польської мови і культури для іноземців. Сказати, що я отримала багато вражень – це не сказати нічого! Постійне спілкування з носіями мови, щоденні заняття з чудовими викладачами, затишний університетський гуртожиток, смачна польська кухня і приємні знайомства з хлопцями і дівчатами практично з усіх куточків світу, які цікавляться польською мовою та культурою Польщі. Головне гасло Вроцлава: "Вроцлав – місто зустрічей!", і це дійсно так! Завдяки цій подорожі я подолала мовний бар'єр і почала говорити польською! А все починалося з того, що я просто зробила один крок – прийшла на курси польської мови в КПІ.....

А ви? Невже досі розмірковуєте, чи варто вчити польську і записатися на курси?..

Малгожата Граусам, викладач польської мови НТУУ "КПІ"