23 жовтня в Картинній галереї Центру культури та мистецтв НТУУ "КПІ" відкрилася персональна виставка робіт художника Юрія Івановича Пацана. Його твори вже неодноразово експонувалися в Києві та поза межами столиці.

Поштовхом до творчості стала страшна автомобільна аварія, після якої Юрій Іванович прикутий до інвалідного візка... Та митець не втратив віру в себе, у житті не розчарувався. У його доробку близько тисячі картин, які він створив за 12 років художньої творчості.

Юрій Пацан – член Академії народної творчості інвалідів України. Його роботи користуються великою популярністю серед поціновувачів мистецтва: багато картин знаходиться у приватних колекціях Росії, Німеччини, Канади, Китаю, США та ін.

Усе, що творить художник ,– результат важкої праці. Він – самоук. Досить довго самостійно вивчав усі художні прийоми і принципи створення мальовничих полотен за книгами і журналами. Першою серйозною темою в його творчості стали ікони – він змальовував лики святих. Та згодом почав малювати пейзажі і натюрморти, які й стали основним напрямом його діяльності.  Рідна природа – ось справжнє захоплення творця. Поля, ліси, річки, озера оживають завдяки талановитим рукам Юрія Івановича. "Усе, що колись бачив, намагаюся перенести на полотно, – каже художник. – І всі мої роботи – то заслуга дружини. А ця виставка в КПІ – з нагоди її дня народження", – додає він.

У планах Юрія Пацана – намалювати ще не одну картину. А ми впевнені, що це будуть такі ж світлі, живі та життєствердні полотна, як і попередні.

персональна виставка Юрія Пацанаперсональна виставка Юрія Пацана

Лілія Скиба

Дата події