Як ми вже повідомляли, цього року переможцем конкурсу НТУУ "КПІ" на кращі підручники, навчальні посібники та монографії визнано тритомний навчальний посібник "Вища математика. Повний курс у прикладах і задачах". Його автори: проф. кафедри математичної фізики ФМФ В.С.Герасимчук, старший викладач кафедри вищої й прикладної математики Донбаської національної академії будівництва і архітектури (ДонНАБА) Г.С.Васильченко, доцент кафедри вищої й прикладної математики ДонНАБА В.І.Кравцов.

Як зазначили автори у передмові, видання являє собою посібник із практичної частини курсу вищої математики. Створене воно відповідно до вимог навчальної програми для інженерно-технічних спеціальностей вищих навчальних закладів і структуроване за модульним принципом. Мета посібника – дати студентам найдоступніший спосіб здобуття нових знань і умінь на прикладі розв'язання типових задач і прикладів.

Досягненню цієї мети сприяє нестандартне структурування подачі навчального матеріалу. На початку параграфа наводяться зведення основних означень і теоретичних положень, на які слід спиратися при розв'язанні задач заданої теми. Потім детально викладено стандартні методи розв'язання типових прикладів. Наведені задачі розміщено в порядку зростання їхньої складності. Для закріплення основних теоретичних положень і навичок читачеві для самоконтролю пропонуються задачі для самостійного розв'язування й контрольні запитання. Всі задачі супроводжуються відповідями.

Посібник містить виняткову за повнотою добірку задач і прикладів (понад півтори тисячі) різного ступеня складності. У ньому з достатньою строгістю й повнотою викладені основи лінійної алгебри й аналітичної геометрії, основні поняття й методи математичного аналізу. Його можна використовувати не тільки як навчальний посібник, а  й для самостійного ознайомлення з курсом вищої математики. Посібник може бути корисним також при вибірковому вивченні окремих тем або розділів.

Головною особливістю посібника є його інженерна спрямованість. Поряд з систематичним викладенням основних базових математичних понять і методів тут широко представлена загальна методологія використання математичного інструментарію і математичних моделей в інженерії. Ілюстративний матеріал у вигляді рисунків, графіків, таблиць і схем істотно полегшує загальне розуміння й сприйняття навчального матеріалу.

Посібник структурований за модульним принципом. Він складається з трьох частин, кожна з яких містить матеріал, що відповідає певному навчальному семестру.

Посібник відображає багаторічний досвід роботи його авторів у вищих технічних навчальних закладах і методичні прийоми подання навчального матеріалу в найбільш компактній і доступній формі. Він може задовольнити потреби як студентів, так і викладачів вищих технічних навчальних закладів, де питання тісного взаємозв'язку фундаментальних і технічних наук є найактуальнішими.

Аналогів такого видання для студентів ВТНЗ в Україні не існує. До речі, російський варіант посібника, виданий у Москві, має гриф Міносвіти і науки Російської Федерації.

Інф. "КП"