Цьогорічним девізом святкування Всеукраїнського дня бібліотек, проголошеним Українською бібліотечною асоціацією, став девіз "Бібліотек@: створи своє майбутнє". Сьогодні вже мало хто буде стверджувати, що воно пов'язане лише з інформаційними технологіями і що в ньому не залишається місця традиційній бібліотеці. Але традиційна бібліотека принципово змінилася і не сприймається повноцінно без комп'ютерних технологій.

Що саме сучасна бібліотека пропонує читачам, розглянемо на прикладі нашої бібліотеки. Звичайно, ми не можемо стверджувати, що повністю завершили процес автоматизації, для цього ще потрібні серйозні людські і фінансові ресурси, але користувачі в процесі обслуговування вже змогли оцінити для себе певні зручності.

По-перше, це автоматизована книговидача, що базується на використанні штрих-кодової технології, яка значно прискорює процес запису та списання книжок з читацького формуляра на абонементах та в читальних залах.

По-друге, кожний користувач, який має свій електронний формуляр в НТБ НТУУ "КПІ", має змогу власноруч у будь-який момент з будь-якого робочого місця, підключеного до мережі Інтернет, продовжити декілька разів термін користування книгою чи журналом. До бібліотеки приходити не обов'язково.

По-третє, кожний користувач через Інтернет, незалежно від того записаний він до бібліотеки чи ні, може в режимі "24x7x365" здійснити пошук у нашому електронному каталозі всіх необхідних йому матеріалів.

По-четверте, якщо він має електронний формуляр у нашій бібліотеці, то без проблем може замовити потрібні матеріали з фонду. Якщо книги будуть підібрані, то програма надішле йому електронного листа і в зручний для себе час він отримає їх. Якщо ж книга чи журнал видані комусь іншому, то система поставить його в чергу і повідомить про це через електронну пошту.

З 2007 року такі послуги надаються нашим викладачам, співробітникам, аспірантам та, частково, студентам на абонементі наукової літератури. З вересня цього року в такому режимі почали працювати абонемент соціально-економічної та художньої літератури й абонемент періодики. А до кінця року плануємо запустити автоматизовану видачу в усіх читальних залах бібліотеки.

Декілька слів про наш електронний каталог. Він активно поповнюється записами як на нові надходження до бібліотечного фонду, так і на книги та журнали, які надійшли в минулому. В цьому процесі регулярно задіяні приблизно 50 співробітників бібліотеки. Найближчим результатом їхньої щоденної копіткої роботи стане база даних, в якій буде відображено бібліотечний фонд з 1977 року й до сьогодні. Наші плани – змістити нижню хронологічну границю до дати публікації найстарішої книги чи журналу, які зберігаються в нашій бібліотеці.

Цього року наша бібліотека святкуватиме Всеукраїнський день бібліотек 28 вересня. За традицією відбудуться урочисті збори. Ми також проведемо посвячення в бібліотекарі нових наших співробітників. Також уже традиційно, допомогу в організації екскурсійної поїздки наших співробітників до Чернігова надав профком співробітників.

Невід'ємною складовою святко­вого дійства є нагородження друзів біблі­отеки. Цього року бібліотека планує відзначити п'ятнадцять кафедр університету, які зробили найбільший внесок у розбудову електронного архіву НТУУ "КПІ", що мають най­більшу кількість доступних у мережі університету навчальних електронних матері­алів. Серед них: кафедра автоматизації хімічних виробництв (ІХФ), кафедра англійської мови технічного спрямування №1 (ФЛ), кафедра машин та апаратів хімічних та нафтопереробних виробництв (ІХФ), кафедра автоматизації електромеханічних систем та електроприводу (ФЕА), кафедра міжнародної економіки (ФММ), кафедра конструювання верстатів та машин (ММІ), кафедра англійської мови технічного спрямування №2 (ФЛ), кафедра атомних електростанцій і інженерної теплофізики (ТЕФ), кафедра репрографії (ВПІ), кафедра техніки і електрофізики високих напруг (ФЕА), кафедра електрозварювальних установок (ЗФ), кафедра автоматики та управління в технічних системах (ФІОТ), кафедра менеджменту (ФММ), кафедра загальної та неорганічної хімії (ХТФ), кафедра фізико-хімічних основ технології металів (ІФФ).

Також ми хочемо винести щиру подяку за плідну співпрацю співробітнику бухгалтерії  Вірі Іванівні Кулик,  Київському пушкінському товариству, роботою якого керує доктор технічних наук, професор Л.О. Кесова, та Клубу любителів фантастики "Портал", за­снованому видавничим домом "Мій комп'ютер" (директор – Михайло Литвинюк) та редакцією журналу "Реаль­ність фантастики" (редактор – Іраклій Вахтангішвілі).

Крім офіційних заходів, заплановано й відкриття виставки робіт співробітників бібліотеки "Грані творчості", яка проходитиме в залі № 14 на 6-му поверсі з 24 по 28 вересня.

І ще про одну акцію, яку бібліотека запровадила до Всеукраїнського дня бібліотек. Йдеться про відкриття сторінки Бібліотеки КПІ у Facebook і оголошення фотоконкурсу "КПІ чи­тає". На конкурс приймаються неочікувані, дотепні, зворушливі, ділові, романтичні фото, сюжет яких пов'язаний з книгою, бібліотекою, інформацією та КПІ. Переможців буде визначено за кількістю "лайків". Підсумки буде підбито 30 вересня 2012 р. На переможців чекають ексклюзивні призи від бібліотеки. (http://www.facebook. com/LibraryKPI). Сподіваємося, що використання Facebook нашою бібліотекою стане засобом просування її можливостей і послуг серед аудиторії, яка активно користується соці­альними мережами.

Тож сподіваємося, що День бібліотек – свято не лише для бібліотечних працівників, але й для усіх наших читачів. Зі святом вас, дорогі друзі!

  В.Г. Дригайло, директор НТБ НТУУ "КПІ"
В.М. Волинець, заст. директора НТБ НТУУ "КПІ"