13 вересня в картинній галереї Центру культури та мистецтв НТУУ "КПІ" відкрилася виставка "Архітектура в мініатюрі" Йосипа Борисовича Осташинського. На ній представлені барельєфні пам'ятки світової архітектури – мініатюри церков, храмів, синагог тощо, створені із сірників з використанням різноманітних  матеріалів.

Йосип Борисович – автор незвичайного творчого жанру. В кожній картині вгадується його ставлення до національних традицій, величезна любов до культури народів світу, повага до їх віросповідання. Але тема рідного Києва, його пам'яток, історії,  культури та архітектури – домінуюча у його творчості.

Йосип Борисович багато років співпрацює з Національним фондом "Україна – дітям", де навчає своєї майстерності дітей-сиріт у багатьох містах України та інвалідів у центрах реабілітації. Має почесну відзнаку від цього фонду та Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара. З 1985 року – член Київського міського об'єднання художників-аматорів "Творчість". З 1999-го – член Національної спілки художників України, майстер традиційного народного мистецтва. У 2009 році його ім'я було занесене до Книги рекордів України, а в 2012 – до Книги рекордів Росії.

Про творчий шлях Й.Б.Осташинського надруковано більше 180 публікацій. Побачили світ близько сотні телепередач, творчо-бібліографічні довідники, два документальні фільми "Дорога до Храму" та "Дарувати радість людям", а зовсім недавно вийшла друком книга майстра "Удивительные поделки из спичек".

Картини автора бачили у багатьох містах України. Проведено 75 персональних виставок. У КПІ це вже третя.

Роботи майстра вражають точністю та філігранністю виконання, своїм нетрадиційним підходом до кожної складової, своєю унікальністю. Цими витворами Йосип Борисович дарує людям красу мистецтва, примушує відродити в нас історичну пам'ять, що йде з глибини віків.

Лілія Скиба

Йосип ОсташинськийНа виставці Йосипа ОсташинськогоРобота Йосипа ОсташинськогоРобота Йосипа ОсташинськогоРобота Йосипа ОсташинськогоРобота Йосипа Осташинського
Дата події