16-19 травня 2012 року в Тирані (Албанія), на базі Політехнічного університету Тирани відбувся Форум "Академічне співробітництво в інтересах миру і добробуту в регіоні Середземного і Чорного морів" ("Academic Cooperation for Peace and Welfare in the Mediterranean and Black Sea Region"), організований Мережею університетів країн Чорноморського регіону BSUN за участю інженерних шкіл регіону Середземного моря та програми ООН "Академічне сприяння".

Форум зібрав ректорів, університетських менеджерів, осіб, які приймають рішення у сфері вищої освіти, науки, трансферу технологій, які зацікавлені в активному залученні університетів до співпраці для відновлення сталого розвитку та добробуту в регіоні.

Керівник Національного офісу BSUN в Україні, проректор НТУУ "КПІ" проф. С.Сидоренко виступив на пленарній сесії "The Role of Universities in Building Sustainable Peace & Welfare in the Mediterranean & Black Sea Region" з доповіддю про діяльність НТУУ "КПІ" за 2006-2012 роки, протягом яких університет відігравав важливу роль у роботі BSUN, а ректор М.З.Згуровський обирався президентом BSUN (2008-2010 роки) та членом Президентської трійки BSUN (2006-2012 роки).

За період діяльності НТУУ "КПІ" і ректора М.З.Згуровського в керівних органах BSUN зроблено багато важливого. На базі НТУУ "КПІ" відбувся "Форум вищої освіти" – Конгрес ректорів університетів країн Чорноморського регіону (2008 р.), на якому була ухвалена "Київська декларація ректорів університетів Чорноморського регіону по сталому розвитку". Київська декларація свідчить, що на найближчі роки BSUN вважає своїм пріоритетним завданням посилити роль університетів-членів BSUN у формуванні політики сталого розвитку в країнах Причорномор'я. Ці ідеї і Київська декларація були представлені на 31-му Пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ПАЧЕС у 2008 р. в Афінах.

У 2011 році НТУУ "КПІ" став першим українським ВНЗ, який – як університет-член BSUN – приєднався до глобальної ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна "Академічне сприяння ООН" і отримав Сертифікат про членство у Програмі. Це – високе визнання миротворчих зусиль нашого університету. НТУУ "КПІ" бере участь у проектах, які мережа BSUN просуває за глобальною ініціативою "Академічне сприяння ООН". Це проекти вищих навчальних закладів Чорноморського регіону у сфері навчання, енергетики сталого розвитку, нових матеріалів, гуманітарних та інших програм.

НТУУ "КПІ" запропонував проект "Master and PhD Program on Sustainable Development and Governance", який передбачає посилення ролі університетів у формуванні політики сталого розвитку не лише в країнах Чорноморського регіону, але й в інших регіонах світу відповідно до напрямів діяльності ініціативи ООН, та посилення ролі молодих учених у цьому. Крім того, НТУУ "КПІ" бере участь у семи із дванадцяти проектів, презентованих BSUN у Штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на спільному семінарі "UNAI Workshop on Sustainability" представників університетів-членів BSUN і співробітників відповідних підрозділів Секретаріату ООН.

У своєму виступі С.Сидоренко запевнив учасників Форуму, що КПІ буде робити все можливе для досягнення благородних цілей BSUN та ініціативи Академічного сприяння ООН, які спрямовані, за образним висловлюванням Генсека ООН Пан Гі Муна, на побудову "The Future We Want !" ("Майбутнє, якого ми прагнемо!").

На Форумі були обговорені питання конференції ООН  "Ріо плюс 20" зі сталого розвитку, яка відбудеться 20-22 червня 2012 року в Ріо-де-Жанейро. Прийнято Тиранську декларацію про співробітництво між інженерними школами Середземного моря, Мережею університетів Чорноморського регіону та Спільнотою університетів Середземного моря "Commitment to Sustainable Practice of Higher Education Institutions on the Occasion of the United Nations Conference on Sustainable Development 20-22 June 2012, Rio de Janeiro". Декларацію підписали ректор Політехнічного університету Тирани проф. Й.Качані, координатор Головного офісу спільноти університетів Середземного моря проф. К.Бенедетта, президент RMEI проф. Л.Вінсент.

Паралельно із Форумом відбувся Конгрес ректорів університетів-членів BSUN, на якому президентом BSUN на 2012-2014 роки був обраний ректор Політехнічного університету Тирани проф. Й.Качані.

Конгрес дав високу оцінку 6-річній діяльності ректора НТУУ "КПІ" М.З. Згуровського – як Президента BSUN (2008-2010 рр.) та члена Президентської трійки BSUN (2006-2012 рр.) – та НТУУ "КПІ" в посиленні ролі університетів при формуванні політики сталого розвитку в країнах Причорномор'я, а також у поглибленні співробітництва університетів України з університетами Причорномор'я і Середземномор'я в цілому.

За інф. департаменту міжнародного співробітництва

Дата події