На початку травня цього року до України прибув новопризначений Надзвичайний та Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки Чупу Стенлі Матабата. І так сталося, що перші його публічні заходи відбулися 12 травня на столичному стадіоні "Спартак". А подія була вагома – протягом двох днів на зеленому килимі стадіону проходив ІІІ Міжнародний турнір з регбі на призи Посла ПАР в Україні. З самого ранку юнацькі команди з міст Києва, Москви, Ірпеня, а також з  Англії і Київської області виборювали путівки до фіналів. На відкритті турніру було піднято державні прапори і прозвучали гімни України та ПАР. Майже весь ігровий день посол відслідковував регбійні баталії, тим більше, що його син вдало влився до регбійного колективу київського "Політехніка" і допоміг посісти призове місце в турнірі. В рамках турніру відбувся товариський показовий матч між ветеранами регбі з Лондона та Києва. Перемогу святкували українські майстри овального м'яча. Молодь із захопленням спостерігала, як майстерно грають ветерани з Англії та України.

Також за участю зірок вітчизняного регбі Володимира Українського, Федора Зернецького, Олександра Коровіна та інших було проведено навчальний майстер-клас з молодими регбістами. Посол ПАР був у захопленні від проведених спортивних заходів та відзначив високий професійний рівень наших спортсменів.

Другого дня проводилися фінали змагань. У запеклих поєдинках серед юнаків 1997-1998 років народження перемогу здобула команда "Мар'їно" з Москви. Друге та третє місця відповідно зайняли регбісти РК "Ірпінь" та "Політехнік". А ось юнаки нашого університетського клубу 1999-2000 років народження під керівництвом викладача ММІФ О.С.Сабірова піднялися на вищу сходинку п'єдесталу та отримали Кубок переможця  та золоті медалі. Наступні призові місця зайняли регбісти РК "Ірпінь" та "Мар'їно". Призами від Посла ПАР були відзначені кращі гравці та судді турніру.

Наші регбісти-політехніки не припиняють постійно радувати своїх уболівальників, студентів та професорсько-викладацьку спільноту університету. До речі, восени цього року регбі в КПІ відзначатиме своє 50-річчя. Рівно півстоліття тому регбійний м'яч уперше з'явився на теренах України і відбулося це саме на стадіоні КПІ за участю наших студентів.

В. Малаєв, клуб регбі "Політехнік"

Дата події