15–16 березня кафедра міжнародної економіки ФММ організувала та провела VIII науково-практичну конференцію "Міжнародне науково-технічне співробітництво: принципи, механізми, ефективність", яка в цьому році була присвячена 75-й річниці економіко-організаційної підготовки в Київській політехніці, 20-й річниці створення факультету менеджменту та маркетингу і 10-й річниці підготовки фахівців за спеціальністю "Міжнародна економіка".

У конференції взяли участь понад 200 науковців з України (з Дніпропетровська, Запоріжжя, Києва, Львова, Одеси, Полтави, Севастополя, Сум, Тернополя, Харкова, Черкас, Чернігова), а також Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Латвії, Польщі.

Відкрив конференцію з привітаннями і побажаннями плідної роботи голова програмного комітету д. е. н., професор В.Г.Герасимчук. На пленарному засіданні виступили заступник директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України д.е.н., проф. В.П.Соловйов; д.е.н., проф. Д.М.Стеченко; д.е.н., проф. В.М.Кочеткова; проф. Державної льотної академії України (м. Кіровоград) д.т.н. Г.Ю.Маклаков; декан факультету економіки та управління Запорізького НТУ к.е.н., доцент В.В.Корольков; доцент Харківського національного економічного університету к.е.н. О.О.Стрижак, завідувач відділу економічних досліджень ІЕЗ ім. Є. О. Патона к.е.н., с.н.с. С.В.Пустовойт, викладач кафедри фінансів Львівського банківського інституту Університету банківської справи НБУ к.е.н. З.К.Шмігельська.

Конференція працювала за п'ятьма секціями: інноваційний розвиток та проблеми соціальної стабільності (міжнародний аспект); роль держави в розвитку міжнародного співробітництва; національні інноваційні системи: проблеми формування у просторовому та часовому вимірі; науково-технічне співробітництво як фактор підвищення конкурентоспроможності промислового комплексу країни; стан та тенденції розвитку фінансових інструментів міжнародного науково-технічного співробітництва. Протягом двох днів роботи конференції було представлено 44 доповіді.

На конференції дослідники акцентували увагу на доцільності розвитку міжнародної співпраці між ученими різних країн; наголошували, що для ефективного міжнародного співробітництва необхідна злагоджена робота інституцій, діяльність яких повинна бути спрямована на розвиток міжнародних зв'язків, створення сприятливого інвестиційного клімату в державі, комплексне вирішення економічних проблем, особливо на регіональному рівні, удосконалення програми інноваційного розвитку, сприяння залученню інвестицій у високотехнологічну сферу та налагодження обміну технологіями.

У результаті наукової дискусії було визначено, що міжнародне науково-технічне співробітництво викликає синергетичний ефект і дозволяє підвищувати стан економічного розвитку держав за рахунок піднесення науки та бізнесу.

Учасники конференції підтвердили, що держави, зокрема Україна, мають змогу досягти розвитку лише за рахунок тісної економічної та технологічної співпраці з іншими країнами світу. Залучення України до міжнародних науково-технічних процесів є стратегічною метою на шляху до модернізації вітчизняного виробництва та економічного зростання.

І.П.Секлетіна, аспірант кафедри міжнародної економіки

Дата події