Новий проект команди програми "Еврика" та Наукового товариства студентів та аспірантів НТУУ "КПІ" – курс "Вступ до фізики ядерних реакторів" професора Мішеля Шуа, офіційного представника Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції в Центральній та Східній Європі (IRSN)  – офіційно розпочав своє життя 23 лютого 2012 року в залі засідань Адміністративної ради у стінах 6-го корпусу НТУУ "КПІ". 

Першим привітав усіх присутніх професор Михайло Захарович Згуровський, ректор НТУУ "КПІ". Керівник вишу зазначив, що Україна і Франція обидві інтенсивно використовують ядерну енергетику як ресурс електроенергії і разом мають розвивати цю галузь науки та промисловості. З огляду на це, курс професора Шуа має неабияке значення саме для українських студентів, адже знайомить з новими підходами у фізиці ядерних реакторів, розробленими французькими фахівцями, підкреслив М.З. Згуровський.

В.М. Пугач, завідувач відділу фізики високих енергій Інституту ядерних досліджень НАН України зазначив: "Я запропонував проводити цей курс в університеті "КПІ", тому що мені здається, у цьому виші є доволі велика студентська спільнота,  яку цікавить майбутнє, яку цікавить наука". Професор Пугач наголосив на тому, що ядерна енергетика має стати безпечною. Щоб  реалізувати цю мету, необхідно виховати нове покоління вчених-фізиків, які б змогли досягти цього ідеалу.

Професор Мішель Шуа, лектор курсу, акцентував увагу на тому, що Україна, яка пережила аварію на Чорнобильській АЕС – техногенне лихо, що не мало прецеденту в історії людства, – однією з перших має опікуватися безпечністю ядерної енергетики.  Сьогодні на території України функціонує чотири атомні електростанції з п'ятнадцятьма енергоблоками, що виробляють близько 50% електроенергії країни. Виявилося, що за кількістю атомних реакторів Україна посідає десяте місце у світі та п'яте у Європі. А от 75% електроенергетичних потреб Франції задовольняють п'ятдесят вісім атомних реакторів, отже, представники Французької держави можуть дати справді важливі поради щодо використання ресурсів ядерної енергетики.

Олексій Пасічний, керівник програми "Еврика", голова Наукового товариства студентів та аспірантів, підкреслив, що даний проект можна розглядати як своєрідну інвестицію в майбутнє. Сьогодні студентам дарують можливість безкоштовної участі в курсі з проблем ядерної фізики, а через кілька років від них чекатимуть плідної та наполегливої праці.

Такі слова надихають, чи ж не так?

Один зі слухачів курсу зізнався, що спочатку не наважувався на участь через свою англійську. Втім, нервувати і почувати себе обділеним не довелося – професор Шуа говорив чітко, впевнено й доступно. Перше заняття завершили оплески, а отже, "учням" сподобалося.

 Гарячий момент лекції: "Чому рівні стабільності ізотопів урану 235 і 238 різні? хто відповість?" – гіпотези, аргументи на користь цих гіпотез, докази і міркування так і сиплються... усім давно відомо, що істина народжується в суперечці. Фізика ядерних реакторів настільки захопила, що заняття ніяк не могло завершитися вчасно. Надто багато запитань виникло в учасників у процесі навчання.

Великий плюс заходу – створення спільноти студентів, які справді цікавляться ядерною енергетикою. Таке об'єднання людей зі схожими інтересами завжди дарує добрі плоди – нові ідеї, проекти, підходи. Існування ком'юніті – один з потужних важелів розвитку будь-якої сфери людського існування, бо працювати в колективі майже завжди легше, ніж наодинці.

Добрий крок  уперед – молоді думають, мислять, аналізують. Можливо, вони – науковий кістяк галузі ядерної енергетики України вже за якихось 20 років. Може, не тільки ядерної... Цікаво, що далеко не всі слухачі курсу – фізики за фахом. ФАКС, ІПСА, ФЕЛ, ТЕФ, ХТФ, ММІ, ФТІ... – студенти цих факультетів КПІ вважають курс професора Шуа корисним для свого професійного росту. До речі, хоча КПІшників найбільше серед учасників, але колег з КНУ ім. Тараса Шевченка та Національного університету біоресурсів і природокористування України було також чимало.

Курс професора Шуа вельми цінний і потрібний. Безкоштовна можливість послухати лекції фахівця високого класу, та ще й з-за кордону – велика рідкість. Завдяки зусиллям організаторів курсу таку можливість отримали не лише КПІшники, але й усі бажаючі міста Києва – реєстрація для участі в курсі була вільною. 

Слухачів, яких хвилює ядерне, та взагалі енергетичне майбутнє світу, організатори – Наукове товариство студентів та аспірантів НТУУ "КПІ" та команда програми "Еврика"  –  запрошують взяти участь у стрімі "Енергетика майбутнього" 7-ої Літньої школи "Досягнення та застосування сучасних інформатики, математики та фізики" (summerschool.ssa.org.ua), яка проходитиме 3-16 серпня 2012 року в НТУУ "КПІ". До речі, у Літній школі-2012 Мішель Шуа викладатиме саме на стрімі "Енергетика майбутнього".

Хоча заняття тільки-но розпочалися, вже пізнано й обговорено чимало, але попереду ще більше досі незнаного.

Хочеться вірити, що цей курс – піонер у серії подібних. Він надихає на відкриття, роботу думки. Він створює шанс на стабільний розвиток, на впевнений крок у майбутнє.

Підготувала Євгенія Кугук, член НТСА, представник команди "Еврика" 

Курс професора М. Шуа "Вступ до фізики ядерних реакторів" у КПІ

Протягом лютого-квітня 2012 року в НТУУ “КПІ” триватиме курс лекцій та практичних занять на тему “Вступ до фізики ядерних реакторів” доктора Мішеля Шуа, досвідченого фахівця в галузі атомної енергетики, який обіймає посаду офіційного представника Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції в Центральній та Східній Європі (IRSN). Заняття проводитимуться щотижня. Перше заняття курсу заплановано на 1 лютого, 16:00, ауд. №2, 13 корпус НТУУ “КПІ”.

Тематика курсу є актуальною для України, оскільки атомна енергетика посідає значне місце в господарстві нашої держави. Так, Україна є десятою країною в світі та п’ятою в Європі за кількістю енергетичних реакторів. Крім того, наразі ядерна галузь України є однією з найбільш конкурентоспроможних на міжнародному рівні, що дає можливість отримувати фінансування та залучати молодих спеціалістів до наукових досліджень у серйозних міжнародних проектах.

Курс побудовано на основі профільної дисципліни, що викладається студентам INTSN (Institut national des sciences et techniques nucléaires) - провідного французького вишу з підготовки фахівців у галузі ядерної енергетики.

Теоретична частина курсу містить базові відомості з ядерної фізики, а також її особливості у сфері атомної енергетики. Окрема лекція буде присвячена питанню надзвичайних ситуацій на атомних електростанціях на прикладі, зокрема, Чорнобильської та
Фукусімської катастроф.

Крім лекцій до програми курсу входять практичні заняття. А також з метою ознайомлення з функціонуванням галузі атомної енергетики планується організувати виїзну екскурсію на діючу атомну електростанцію - Рівненську АЕС.

По завершенні курсу студенти матимуть змогу отримати сертифікат про прослуховування курсу (за умови відвідання не менш ніж 80% занять та успішного складання заключного тесту).

Необхідні навички для участі в курсі - базові знання з вищої математики та фізики, володіння англійською мовою на базовому рівні, розуміння лекцій англійською мовою.

Участь безкоштовна, відвідування лекцій - за попередньою реєстрацією. Записатись на курс можна, заповнивши форму за посиланням
http://ssa.org.ua/physics-of-nuclear-reactors-registration. Реєстрацію відкрито до 25 січня.

Детальнішу інформацію можна знайти на сайті організаторів заходу — Наукового товариства студентів та аспірантів НТУУ “КПІ”.

У разі виникнення питань звертайтеся за адресою nr-class@eureka.kpi.ua

Дата події