Поділ на жіночі та чоловічі професії ни­ні стає дедалі умов­нішим. Усе частіше жінки обирають чоловічі спеціальності і навпаки.

Попри молодий вік, а Тетяна Існюк навчається на шостому курсі Інституту телекомунікаційних систем та готується до захисту магістерської роботи англійською мовою, вона вже має чималий багаж знань і відзнаки за наукові здобутки. Тетяна є двічі стипендіатом Alcatel; стипендіатом київського міського голови та ректора НТУУ "КПІ"; була номі­нантом на премію Кабінету Міністрів (2011 р.); має міжнародний диплом IELTS Academic із сумарним балом 7,5 (із 9), який є перепусткою для навчання за кордоном; нагороджена двома грамотами за найкращу доповідь Crimico'09, Crimico'11 та іншими відзнаками.

Наукою Тетяна Існюк захопилася ще під час навчання на другому курсі.  Першими успіхами завдячує насамперед своїм науковим керівникам - к.т.н. Б.М.Шелковнікову та д.т.н. О.О.Трубіну. Саме вони, за словами дівчини, вводили її в тематичні дослідження та навчали мислити широко та діалектично. У шестикурсниці є вже більше 13 друкованих видань, у її активі також - виступи на восьми міжнародних наукових конференціях тощо. Окрім навчання, Тетяна знаходить вільний час і на громадське життя: вона двічі брала участь у конкурсах краси, в одному з них навіть виборола титул "Міс Творчість"; працювала в газеті ІТС.

Нині вільного часу у магістрантки обмаль, але Тетяна намагається не забувати і про свої захоплення. З шести років вивчає англійську мову, навчається гри на форте­піано, займається туризмом, подорожує.

У планах дівчини - захистити магістерську, потім – вступити до аспірантури і зробити власний внесок в створення і розвиток наукової школи ІТС. А ми можемо тільки побажати успіхів!

Лілія Скиба