Заслужений художник України скульптор Микола Олійник уже не один рік працює задля увічнення пам'яті тих, ким гордиться КПІ. Він є автором пам'ятників Ігорю Сікорському, Сергію Корольову, Володимиру Челомею, Леву Люльєву, Архипу Люльці. Це і його заслуга у тому, що наш університет набуває неповторного вигляду і все більше стає не тільки навчальним і науковим, а й культурним і духовним центром. Батько М.О.Олійника – лауреат Державної премії СРСР, народний художник УРСР професор Олексій Олійник – теж був скульптором. Він – автор відомого пам'ятника Сергію Корольову в Житомирі.

Нещодавно Микола Олексійович Олійник зробив дуже цінний подарунок нашому університету – він передав Державному політехнічному музею при НТУУ "КПІ" кілька унікальних експонатів. Серед них – зроблений ним скульптурний портрет одного з піонерів космонавтики Юрія Кондратюка (Олександра Гнатовича Шаргея), скульптурний портрет матері основоположника практичної космонавтики Сергія Корольова Марії Миколаївни Баланіної (Корольової) роботи О.П.Олійника, портрет М.М.Баланіної (Корольової), виконаний олійними фарбами Ніною Волковою – дружиною О.П.Олійника, а також фото і матеріали листування О.П.Олійника з матір'ю С.П.Корольова, пов'язані з роботою над пам'ятником.

У відділі авіації і космонавтики ДПМ пройшла урочиста церемонія передачі експонатів, на якій виступили сам дарувальник, проректор НТУУ "КПІ" М.Ю.Ільченко, директор музею Н.В.Писаревська та зав. відділу О.С.Болтенко.

Лілія Скиба

Фото: У ДПМ при НТУУ "КПІ": О.С.Болтенко, М.О. Олійник, М.Ю.Ільченко