Науково-технічна бібліотека ім. Г.І.Денисенка НТУУ "КПІ" – ровесниця КПІ. У її фондах багато унікальних книг, які наприкінці ХІХ сторіччя пові­домляли про новітні наукові і технічні досягнення, а нині є раритетами і становлять значну цінність для тих, хто досліджує історію науки і техніки. Багато книг ХІХ і початку ХХ сторіччя представлено в залі №2, працівники якого не тільки збирають старі книги, але й упорядковують їх, роблять їх більш доступними для дослідників.

Минулого року, який ООН оголосила Міжнародним роком хімії, працівники залу на чолі із зав. відділом соціально-економічної і художньої літератури М.О.Мірошниченко зібрали інформацію про лауреатів Нобелівської премії в галузі хімії, книги яких є у фондах нашої бібліотеки, орга­нізували виставку цих книг у залі №2, а також створили електронний ресурс "Твори лауреатів Нобелівської премії з хімії у фонді НТБ НТУУ "КПІ".

На початку грудня в залі пройшла презентація виставки і електронного ресурсу. Організатори зустрічі розповіли присутнім, більшість яких складали студенти і викладачі ХТФ про засновника Нобелівської премії – Альфреда Нобеля, про українців-лауреатів Нобелівської премії та про хіміко-технологічний факультет НТУУ "КПІ" і його історію.

Ресурс включає інформацію про 41 лауреата Нобелівської премії, про їхні книги і книги про них, що є у бібліотеці. Список відкриває Якоб Гендрік Вант-Гофф, який отримав першу в часі Нобелівську премію в галузі хімії в 1901 р. "на знак визнання величезної важливості відкриття законів хімічної динаміки і осмотичного тиску в розчинах". З ресурсу можна дізнатися, що в бібліотеці є сім книг Я.Г.Вант-Гоффа, з яких три  видані у 1902-1903 рр., три – у 1936-1937 рр. і одна – у 1984-му. Є також дві книги про нього. У бібліотеці є також книги інших класиків природознавства, імена яких добре відомі хімікам – Сванте Арреніуса, Ернеста Резерфорда, Вільяма Рамзая, Вільгельма Оствальда, Марії Кюрі, Вальтера Нернста та багатьох інших.

Оскільки представлено списки усіх книг, що є в бібліотеці, всякий, хто буде переглядати цей ресурс, зможе відкрити для себе дуже багато, дізнаючись про те, про що у підручниках, як правило, не повідомляють. Приміром, Сванте Арреніус відомий як автор теорії електролітичної дисоціації. А в нашій бібліотеці є його книги "Физико-химические закономерности химических процессов в космосе", "Образование миров". Несподіванкою для читача можуть виявитися також книги "Мироздание в свете новых исследований" і "Основания высшей математики", автором яких є класик термодинаміки Вальтер Нернст, і книга Фредеріка Содді "Материя и энергия".

Без сумніву, що працівники бібліотеки дуже достойно завершили Міжнародний рік хімії, зробивши цінний подарунок усім, хто цікавиться хімією, її історією і наукою взагалі.

Інф. "КП"