Перша осіння атестація поточного навчального року проводилась в НТУУ "КПІ" на 1-4 курсах у період з 24 по 30 жовтня 2011 р. Загальна кількість студентів, які взяли участь у цій атестації, порівняно з попереднім навчальним роком, зменшилась на 1281 особу і склала 16245 студентів. Зменшення пов'язане із демографічною ситуацією і зниженням набору на перший курс.

За результатами атестації кіль­кість студентів, які атестовані з усіх дисциплін, складає 7515 осіб (або 46,3 %) проти торішніх 7728 осіб (44,1 %). Розподіл таких студентів за курсами достатньо рівномірний і змінюється від 49,7 % на третьому курсі до 42,5 % на другому курсі. Порівняно з попереднім навчальним роком кількість атестованих з усіх дисциплін студентів збільшилась на 2-му, 3-му і 4-му курсах. Найбільше покращення успішності навчання спостерігається на 3-му курсі, де кількість повністю атестованих студентів збільшилась на 6,7 % (з 43,0 % до 49,7 %). На жаль, студенти першого курсу не змогли підтримати загальноуніверситетську тенденцію, і успішність їх навчання, порівняно з попереднім навчальним роком, погіршилась на 0,8 % (з 46,5 % до 45,7 %). Поряд з цим, кількість першокурсників, які неатестовані з трьох і більше дисциплін, зменшилась на 1,1 % (до 15,8 %), а неатестованих з усіх дисциплін – на 0,1 % (до 0,6 %). Це свідчить про підвищення зацікавленості студентів першого курсу до успішного навчання.

Кращих результатів щодо кількості студентів, які атестовані з усіх дисциплін, досягли ФЛ (77,8 %), ВПІ (63,5 %), ІСЗЗІ (63 %), ФММ (57,9 %), ФБТ (60,5 %), перших чотири з яких вже декілька років поспіль традиційно входять до п'ятірки факультетів та інститутів, студенти яких демонструють найкращі показники успішності навчання.

У цьому році на першій атестації серед кращих підрозділів за кількістю атестованих студентів опинився ФБТ, на якому за рахунок залучення студентів до науково-інноваційної роботи та дій, спрямованих на розкриття їх творчого потенціалу, вдалось підвищити мотивацію студентів до навчання.

Також позитивним є те, що в університеті на 1,7 % зменшилась кількість студентів, які неатестовані з трьох і більше дисциплін. Цього разу їх кількість становить 2598 осіб (або 16 %). Найменше неатестованих з трьох і більше дисциплін студентів на ІСЗЗІ (4,8 %), ФЛ (8,0 %), ВПІ (9,9 %), ІХФ (11,2 %) і ІПСА (11,6 %).

Варто відзначити зменшення кількості студентів, які неатестовані з усіх дисциплін, зі 112 студентів у 2010/2011 н.р. до 78 студентів у 2011/2012 н.р. Найбільше таких студентів на другому курсі, де їх кількість становить 37 осіб.

На жаль, абсолютна успішність навчання студентів, які є іноземними громадянами, залишається нижчою за успішність українських студентів. Цього року, порівняно з попереднім, відносна кількість іноземних студентів, які атестовані з усіх дисциплін, зменшилась з 33,8 % до 32,3 %. Разом з цим, на 4,6 % (до 29,3 %) збільшилась кількість студентів, які неатестовані з трьох і більше дисциплін. Кількість студентів з числа іноземних громадян, які неатестовані з усіх дисциплін, залишилась майже незмінною і складає 1,0 %. Такі тенденції викликають занепокоєння і вимагають підвищення уваги з боку викладачів і адміністрації факультетів та інститутів до іноземних студентів.

Відзначаючи позитивні зрушення в покращенні успішності навчання студентів університету завдяки плідній та кропіткій роботі всіх учасників навчального процесу, департамент навчально-виховної роботи бажає наснаги викладачам та приємних здобутків студентам на ниві одержання нових знань.

Інформація департаменту навчально-виховної роботи

Дата події