Як завжди, кінець жовтня порадував киян сонячними днями, золотавим листям та ранковими приморозками. Оце і є справжня "регбійна" погода. І недарма юнацький регбійний сезон уже традиційно закінчується міжнародним турніром на призи Посла Франції в Україні.

На запрошення Посольства Франції 22 жовтня до Києва приїхали команди з Івано-Франківська, Рівного, Ірпіня, Миргорода, Феодосії, підмосковного міста Моніно. Вперше на такому рівні також були представлені жіночі команди з регіонів України. Університетський клуб "Політехнік" для участі в такому представницькому турнірі заявив чотири команди у всіх вікових групах – 1994, 1997,1998 і 1999 років народження.

На урочистому відкритті змагань були присутні Посол Франції в Україні Жак Фор, Посол Південно-Африканської Республіки Андріс Фентер, Генеральний секретар національного олімпійського комітету України Володимир Геращенко, керівництво Федерації регбі України та міста Києва.

 Протягом двох днів регбійні м'ячі не залишали поле стадіону "Спартак". Вболівальники, батьки та друзі юних регбістів емоційно підтримували свої команди, а спортсмени віддавали всі свої сили для перемоги. Високою майстерністю виділялася команда Військово-повітряної академії з міста Моніно, яка є чинним чемпіоном Росії. Підмосковні регбісти отримали перемогу в усіх поєдинках та вибороли перше місце у змаганнях серед юнаків 1998 року народження. На другу сходинку піднялася команда "Політехнік", яка задовольнилася срібними медалями. Також друге місце вибороли політехніки у віковій групі серед юнаків 1994 року народження, де поступилися одвічним суперникам – команді "Море" з міста Феодосії.


Та все ж золоті медалі заблищали на грудях у регбістів НТУУ "КПІ". Дві команди нашого регбі-клубу – 1997 та 1999 років народження – отримали Кубки переможців від Посла Франції в Україні, золоті медалі та дипломи І ступеня. Почесними грамотами були нагороджені тренери Олександр Сабіров та Микола Грідасов. На церемонію закриття турніру прибув президент провідного французького регбійного клубу з міста Тулон Олів'є Гійо, який привіз та нагородив спеціальними призами кращих гравців турніру, серед яких виявилися регбісти "Політехніка" Данило Ушаков та Дмитро Рудько.

Спортивний сезон закінчується, та регбі в університеті набирає все більших обертів. Золоті медалі наших дітей та юнаків – це майбутні перемоги на чемпіонатах України, Європи та світу.

Зазначимо, що 23 жовтня відбувся фінальний матч Кубка світу з регбі, який проводився упродовж півтора місяця в Новій Зеландії. Володарями Кубка стали господарі поля – новозеландці, які у вирішальному поєдинку тільки зверхзусиллями вирвали перемогу у збірної Франції – 8:7.

Третю сходинку у світовій класифікації посіли австралійці, які здолали самобутню команду Уельсу.

Слід відмітити, що за кількістю прихильників, уболівальників на стадіонах та популярністю регбі на сьогодні поступається тільки літнім Олімпійським іграм і є одним із найбільш динамічно розвинених видів спорту на планеті.

В.Ф.Малаєв, регбі-клуб "Політехнік"

На фотографіях:

  1. Посол Франції в Україні Жак Фор, суддя турниру Андрій Свертока (ФПМ), посол ПАР в Україні Андріс Фентер
  2. Юні політехніки атакують
Дата події