Підбито підсумки конкурсу науково-практичних робіт на тему "Атомна енергетика" серед студентів спеціальностей "Ядерна промисловість і атомна енергетика" денної форми навчання профільних ВНЗ України. Переможцями конкурсу стали студенти теплоенергетичного факультету Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут": Роман Глушенков (керівник – доц., к.т.н. А.Ф.Васильєв);  Владислав Соловйов (керівник – проф., к.т.н. С.В.Широков); Олександр Тарановський (керівник – проф., д.т.н. А.В.Носовський); Василь Заєць (керівник – проф., к.т.н. С.В.Широков).  Конкурс був організований за підтримки Паливної компанії  "ТВЕЛ" і ДП НАЕК "Енергоатом".

У конкурсі взяли участь більше 50 студентів з Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (теплоенергетичний факультет), Севастопольського національного університету ядерної енергетики і промисловості, Одеського національного політехнічного університету (кафедра АЕС).

На першому етапі від кожного ВНЗ було відібрано по 7 найкращих робіт. 22 вересня журі конкурсу розглянуло представлені студентські проекти і запропонувало для захисту по 4 кращі роботи від кожного ВНЗ.

Лейтмотивом більшості робіт стала тема забезпечення безпеки при роботі АЕС і їх робота в нештатних умовах. Їй були присвячені проекти: "Обеспечение водородной взрывозащиты на АЭС Украины",  "Исследование изменения температурного поля в твэл перед его расплавлением на АЭС Фукусима-1", "Метод управления рисками при регулировании безопасности атомных электростанций".

Лекцію про поточний стан і перспективи розвитку ядерного палива для реакторів ВВЕР студентам-переможцям прочитав заступник виконавчого директора дирекції з науково-технічної діяльності ПК "ТВЕЛ" Володимир Молчанов.

"Ми дуже задоволені результатами конкурсу. Незважаючи на перший рік проведення, він завоював широку популярність серед студентів. ПК “ТВЕЛ” і ДП НАЕК "Енергоатом" проводили його з метою активізації науково-дослідної діяльності в студентському середовищі, а також для підтримки і заохочення обдарованих студентів – майбутніх фахівців в українській атомній енергетиці, – відмітив В.Молчанов. – Подібні конкурси також важливі для зміцнення українсько-російського співробітництва в атомній галузі".

 Представники ВНЗ одноголосно підтримали пропозицію організаторів зробити подібний конкурс щорічним. "Захід викликав найбільш жвавий інтерес у наших студентів, – відмітив доцент кафедри атомних електростанцій Одеського національного політехнічного універсітету Олег Зотєєв. – Кожен старався і викладався до кінця, готуючи свою роботу. Мені здається, за час конкурсу всі його учасники значно зросли і набули багато цінних знань".

Після підбиття підсумків конкурсу переможцям за 1-ше та 2-ге місця були вручені Apple Macbook і Ipad відповідно, за 3-тє і 4-те – ноутбуки Acer Aspire і планшетні комп'ютери.

Не оминули організатори увагою й інших учасників конкурсу. За активну участь у науково-дослідній діяльності в галузі атомної енергетики всі вони нагороджені цінними подарунками.

 Вадим Кондратюк, аспірант, асистент каф. АЕС і ІТФ