25 жовтня 2011 р. виповнилося 100 років з дня народження Михайла Кузьмича Янгеля – видатного конструктора ракетно-космічних систем, академіка АН УРСР і СРСР, лауреата Ленінської та Державної премій СРСР, двічі Героя Соціалістичної Праці. Завдяки ракетам, розробленим під керівництвом М.К.Янгеля, СРСР достягнув стратегічного паритету зі США, уклав договори про обмеження протиракетної оборони і стратегічних наступальних озброєнь. А спадок, залишений М.К.Янгелем, а це передусім Південний машинобудівний завод у Дніпропетровську, забезпечив Україні місце в колі космічних держав (докладніше про М.К.Янгеля див. на стор.3).

Відповідно до Указу Президента України від 08.04.2011 р. №412 "Про відзначення 100-річчя від дня народження Михайла Янгеля" та розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. №318-р. у нашій країні відбулася низка заходів, присвячених вшануванню видатного вченого та інженера.

Одним з цих заходів були наукові читання, що пройшли 13 жовтня у Науково-технічній бібліотеці НТУУ "КПІ" ім. Г.І.Денисенка. У читаннях узяли участь президент НАН України академік Б.Є.Патон, член президії Національної академії наук України академік В.П. Горбулін, радник голови Національного космічного агентства України Е.І.Кузнецов, перший льотчик-космонавт незалежної України Л.К. Каденюк, заступник головного конструктора ДП "КБ "Південне" ім. М.К. Янгеля" О.В. Новіков, головний конструктор ОКБ з розробки ракетних двигунів на твердому паливі В.І.Кукушкін, академік НАН України, директор Головної астрономічної обсерваторії Я.С.Яцків, ректор Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара М.В.Поляков, директор Інституту космічних досліджень НАН України О.П.Федоров, директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету В.М.Шмаров, генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді України ім. О.М.Макарова В.В. Хуторний, голова правління УМАКО "Сузір'я" О.В.Петров, ветерани космодромів Байконур, Плесецьк, Капустин Яр, представники підприємств Києва, викладачі, працівники та студенти НТУУ "КПІ" і Національного авіаційного університету, члени Малої академії наук.

Читання відкрив ректор НТУУ "КПІ" М.З.Згуровський, який представив учасників заходу. Вступне слово про академіка М.К.Янгеля та значення його діяльності для ракетно-космічної галузі України сказав президент НАН  України Б.Є.Патон. Учасників привітав радник голови НКАУ Е.І.Кузнецов, а доповіді про життя і діяльність видатного ракетобудівника зробили академік НАН України В.П.Горбулін, заступник головного конструктора ДП "КБ "Південне" ім.М.К.Янгеля" з наукової та навчальної роботи професор О.В.Новіков, головний конструктор ракетних двигунів на твердому паливі, професор В.І.Кукушкін, виконавчий директор Аерокосмічного товариства України к.т.н. В.Ф.Фролов.

Мабуть, найцікавішим у доповідях були особисті спогади про М.К.Янгеля людей, які з ним колись працювали чи співпрацювали. Присутні не могли не помітити, з якою теплотою вони говорили про М.К.Янгеля.

Академік Б.Є.Патон підкреслив, що М.К.Янгель високо цінував науку і співпрацю з ученими АН УРСР. Завдяки його ініціативі створювалися новітні напрями наукових досліджень, відкривалися нові кафедри в різних ВНЗ.

Професор О.В.Новіков підкреслив високий творчий потенціал М.К.Янгеля, відмітив, що це була людина, яка суттєво вплинула на історію ХХ сторіччя. Він був людиною високих ділових і моральних якостей. Його девізом були слова: "Служити народу, Батьківщині – це не тільки обов'язок, а й сенс життя". М.К.Янгель – людина, життя якої має бути прикладом для наслідування. Він був великим організатором, зумів поставити роботу так, що нові конструкції відразу йшли в серійне виробництво, що дозволяло суттєво скоротити терміни розробок і постановки ракет на озброєння. Багато ідей М.К.Янгеля реалізуються і сьогодні, що дозволяє ДП "КБ "Південне" ім. М.К.Янгеля" бути лідером у багатьох напрямках розвитку ракетно-космічної техніки.

Професор В.І.Кукушкін почав працювати з М.К.Янгелем зразу після закінчення Московського авіаційного інституту. Він підкреслив, що  Янгель не боявся довіряти молоді великі і складні завдання, що дуже виховувало відповідальність і дозволяло молодим фахівцям стрімко зростати професійно. На завершення свого виступу проф. В.І.Кукушкін висловив упевненість у тому, що Україна, маючи ракети масою 20 тонн, може самостійно зі своєї території виводити на орбіту супутники масою до 150 кг, а також сподівання, що такі запуски будуть здійснюватися.

Загалом виступаючим вдалося не тільки всебічно висвітлити життєвий шлях і творчі здобутки великого інженера,  організатора, керівника, а й відтворити перед слухачами живий образ великої людини.

М.Петренко

На фото: М.К. Янгель і його дружина І.В. Стражева з онуками Дмитром і Сергієм (діти Людмили Михайлівни) на підмосковній дачі в Барвисі, кінець 1960-х років. Сусідами Янгеля по дачі була сім'я Корольових (http://imenabratska.ru/yangel-mixail-kuzmich/)