Однією з гарячих новин, які обговорювалися в ЗМІ на початку вересня, стало повідомлення про те, що Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" та Донецький національний університет увійшли до підсумкового рейтингу ТОП 700 найкращих університетів світу за версією компанії QS (Quacquarelli Symonds), http://www.topuniversities.com.

У більшості українських ЗМІ ця подія оцінювалася не інакше як прорив, бо поява українських університетів серед 4% кращих університетів світу стала непересічною подією для всієї країни.

Компанія QS позиціонує себе як інформаційну платформу в галузі освіти та розвитку кар'єри. З 2004 року компанія видає щорічний рейтинг вищих навчальних закладів. Протягом перших 5 років рейтинг готувався спільно із Times Higher Education (THE) – британським тижневиком, який спеціалізується на дослідженнях у сфері вищої освіти. За ці роки рейтинг THE – QS World University Rankings (THE-QS) став одним з найбільш авторитетних університетських рейтингів у світі.

Для НТУУ "КПІ" співробітництво з компанією QS розпочалось 6 жовтня 2009 року, коли співробітники університету взяли участь у медіа-заході на тему "Можливості для інтеграції українських вузів у міжнародному рейтингу Times-QS". Ініціаторами цього заходу виступили компанія "Систем Кепітал Менеджмент" (засновник проекту "Рейтинг вузів Компас") та компанія QS (Велика Британія) за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Регіональний директор QS по Центральній і Східній Європі Зоя Зайцева тоді, коментуючи можливості українських вишів потрапити до рейтингу Times-QS, зауважила, що це не короткотерміновий процес, і українським університетам знадобиться для цього 3 – 5 років.

Цей захід став відправною точкою у процесі підготовки і подання даних НТУУ "КПІ" до рейтингу Times-QS. Вже 25 січня 2010 року ректор університету М.З. Згуровський видав наказ за номером 1-9 "Про створення робочої групи з формування показників та аналізу результатів рейтингу університету", яким було створено постійно діючу робочу групу з формування показників діяльності та аналізу результатів рейтингу стосовно університету. До неї увійшли фахівці всіх департаментів університету. очолив групу перший проректор Ю.І. Якименко.

Перша спроба подання даних НТУУ "КПІ" до рейтингу Times-QS збіглася в часі із розділенням діяльності компаній Quacquarelli Symonds та Times Higher Education. У 2010 році було започатковано два нових рейтинги: рейтинг світових університетів Times (спільно із компанією Thomson Reuters у ролі дослідницького партнера) і рейтинг світових університетів QS.

Брак досвіду і організаційна перебудова в самій компанії QS, яка призвела до того, що опитування академічних експертів і роботодавців здійснювалося у відпускний період, не дозволили КПІ з першої спроби вскочити до елітного потягу – "QS World University Rankings –  2010".

При підготовці даних для рейтингу цього року минулорічний досвід було враховано. Отриманий результат свідчить сам за себе. І хоча місце КПІ є поки що не надто високим – "601+" (університет увійшов до останньої сотні рейтингу, де місця більш точно не розподіляються), але перший крок зроблено і це дає надію на успіх у майбутньому.

Цьогорічний відбір претендентів на місця у рейтингу найкращих університетів світу проводився із 2919 ВНЗ-претендентів (всього за даними ЮНЕСКО у світі налічується 20 тисяч ВНЗ). Рейтинг складався на підставі найбільшої у світі вибірки, яка включала дані від роботодавців, професорського складу і наукових експертів.

Найбільш високий результат КПІ має за критерієм "відношення студент/викладач" (10/1), що відповідає 207-му місцю в загальному рейтингу. Більш слабкими виявилися показники КПІ за такими критеріями, як "репутація у роботодавців", "академічна репутація", "рівень інтернаціоналізації студентства", "рівень інтернаціоналізації факультету", які були оцінені на рівні "301+". Проблемним для КПІ виявився "індекс наукових публікацій". За даними SCOPUS науковці і викладачі КПІ за останні 5 років опублікували 977 статей, на які було 744 посилання (після виключення самоцитування залишилося тільки 401 посилання).

Потрапляння до ТОП 700 одним з перших серед університетів України, безумовно, є значним досягненням усього колективу КПІ, але передусім це підґрунтя для подальшого вдосконалення.

Повний список ТОП 700 QS розміщено на сайті http://www.topuniversities.com.

С. Шукаєв, начальник відділу міжнародних проектів