Уже багато років поспіль у степовому Криму на березі Чорного моря неподалік від селища Фрунзе збираються студенти, аспіранти, викладачі та просто цікаві і небайдужі люди, щоб відпочивати розвиваючись. Причому "розвиток" тут треба розуміти в найширшому значенні: і інтелектуальний (тому і "школа"), і культурний, і фізичний.

Хтось може запитати: як можна поєднати відпочинок і інтелектуальний розвиток? Дуже просто, скажуть учасники Літньої школи. Слід окреслити заздалегідь коло проблем, обрати декілька цікавих книг і поставити за мету їх опрацювання.

Звичайно, книги можна читати і вдома. Але в колективі, в живій бесіді, в дискусіях можна торкнутися незліченної кількості граней предмета, безлічі суміжних (та й не зовсім) питань, можна багато чого зрозуміти самому і пояснити товаришеві. А якщо це відбувається в Криму, коли поруч персики, кавуни і дині...

Цього року в Літній школі вперше брали участь учасники знаменитого ансамблю "Гренада" з Москви. Ансамбль виконує музику багатьох народів світу. Більше 30 мов звучать на концертах “Гренади”. У листопаді минулого року ансамбль виступав на святковому концерті, яким завершилася міжнародна науково-практична конференція "Вдячна Україна – Благородній Кубі", що пройшла в нашому університеті і була присвячена 20-річчю оздоровлення українських дітей на Кубі. Тоді "гренадівці" подружилися зі студентами і викладачами ФСП і захотіли взяти участь у Літній школі.

Однак разом з тим постало питання: яким же чином зробити Літню школу цікавою не тільки тим, хто з філософією давно знайомий (адже серед учасників були і кандидати філософських наук), але і тим, хто тільки почне відкривати цей світ, обережно роблячи кроки по стежках, що ведуть зі світу Музики? Тоді вирішили головні теми для обговорення взяти з книги видатного радянського філософа Евальда Васильовича Ільєнкова "Об идолах и идеалах", у якій популярно і водночас на високому науковому рівні обговорюються проблеми філософії, логіки, моралі, релігії…

Зрозуміло, що учасники школи не тільки читали книжки, а потім вели нескінченні розмови. По-перше, всі змогли вдосталь накупатися у морі. По-друге – традиційний волейбол – динамічний, азартний, захоплюючий. Зранку і ввечері на пляжі розгорталися справжні волейбольні баталії.

Ну і Музика. Вона звучала постійно. Адже таку кількість музикантів-мультиінструменталістів рідко де  можна зустріти. А такого професійного виконання пісень біля нічного багаття, мабуть, не було ще ніде. До того ж "Гренада" дала три чудові благодійні концерти: у санаторіях ім. М.Н.Бурденка та ім. М.І.Пирогова і на базі відпочинку, що була місцем нашої "дислокації".

Звичайно, ніякі газетні шпальти не вмістять все те, що хотілося б розповісти про Літню школу, і жодні слова не здатні передати того духу колективізму і єднання, того відчуття, коли захоплює подих від обговорень, того почуття прекрасного, яке росте всередині тебе з кожною почутою нотою, тих миттєвостей, коли ти відчуваєш себе дійсно Людиною!

Дмитро Столяренко, студент ФСП