"КП" уже писав про ХІІІ Міжнародну науково-технічну конференцію "Системний аналіз та інформаційні технології  "SAIT-2011", яка пройшла в травні цього року. Проте її програма включала в себе не лише пленарні та секційні засідання. Серед передбачених нею заходів було і вручення студентам і працівникам ННК "ІПСА" НТУУ "КПІ" свідоцтв про те, що вони прослухали курс "Аналіз, моделювання та прогнозування в SAS". Перші 44 таких свідоцтва вручила студентам і викладачам КПІ, які успішно засвоїли програму курсу, керівник Академічної програми і Навчального центру SAS у Росії та СНД Ольга Стасевич.

Зауважимо, що угода між Українським відділенням всесвітньовідомої компанії SAS і ННК "ІПСА" була підписана 2010 року. На виконання досягнутих у ній домовленостей і був прочитаний навчальний курс у КПІ. Він став частиною глобальної академічної програми SAS, розробленої для студентів, дослідників, викладачів і керівників вищих навчальних закладів. Ця програма з 1976 року працює в багатьох країнах світу. Її мета – підтримати виші у справі вивчення новітніх інформаційних технологій у галузі аналізу даних, які дозволяють перетворювати інформацію в знання, а знання – у ті або інші рішення, в тому числі й управлінські. Володіння таким інструментарієм дозволить випускникам вищих навчальних закладів застосовувати сучасні методи аналізу в найрізноманітніших галузях (математика, статистика, фінанси, економіка, менеджмент, інженерні дисципліни тощо) і розв'язувати інноваційні задачі високих ступенів складності.

"За кілька місяців навчання слухачі курсу засвоїли основні засади роботи з даними, вивчили принципи їх перетворювань і обробки, ознайомилися з методами побудови складних аналітичних задач, аналізу і статистичної обробки даних, навчилися основ організації корпоративного середовища обміну та накопичення даних", – розповів провідний інженер ІПСА Михайло Макуха.

Додамо, що студенти, які беруть участь у цій програмі, мають можливість приєднатися до глобальної студентської мережі SAS, використовувати програмне забезпечення та бібліотеки даних SAS, отримують інструмент для проведення наукових досліджень, які високо поціновуються в науковому співтоваристві. Окрім того, переможці конкурсів студентських робіт, які проводяться компанією, отримують можливість виступити на щорічному Глобальному форумі SAS.

Ольга Стасевич високо оцінює перший досвід співпраці між SAS Росія/СНД та ІПСА: "Тепер фахівці зі знанням аналітичних інструментів SAS з'являться і в Україні, і ми сподіваємося збудувати на базі НТУУ "КПІ" центр компетенції SAS для ВНЗ. Для цього є всі передумови: швидке і грамотне засвоєння інструментів SAS і створення нових навчальних курсів викладачами університету, ентузіазм залучених до навчального процесу аспірантів і студентів".

Інф. "КП"

Довідково

Компанія SAS заснована 1976 року, і сьогодні в її 400 офісах, розташованих у багатьох країнах світу, працюють 11,8 тис. співробітників. Компанія є одним із світових лідерів на ринку програмного забезпечення і надання послуг у галузі аналітики. В її розробках об'єднуються як найновітніші технології інтеграції, обробки та зберігання даних, так і потужні аналітичні інструменти, що дає можливість проводити аналіз у рамках єдиного середовища – аналітичної платформи. Клієнтами SAS є понад 50 тисяч організацій у 126 країнах. Серед них – 93 компанії з першої сотні лідерів, яких включено до списку "2010 FORTUNE Global 500®". В Росії та країнах СНД  компанія почала працювати в 1996 році.

Дата події