17 травня 2011 р. в нашому університеті пройшов семінар-нарада з питань охорони праці, у якому взяли участь відповідальні особи за стан охорони праці на факультетах, в інститутах та структурних підрозділах університету.

Зі вступним словом до учасників семінару звернувся проректор НТУУ "КПІ" з адміністративно-господарської роботи та розвитку матеріально-технічної бази проф. М.В.Печеник. Він в основному позитивно оцінив результати роботи відділу охорони праці, керівників структурних підрозділів та відповідальних осіб з питань охорони праці за звітний період. Проректор відзначив, що створення безпечних і нешкідливих умов праці, збереження життя та здоров'я співробітників та студентів є одним з найголовніших напрямів діяльності керівництва університету. При виконанні цієї роботи необхідно виявляти наполегливість та толерантність і пам'ятати, що в університеті навчається 35 тис. студентів, яким мають бути створені найкращі умови для навчання і здобуття вищої освіти.

Виконуючий обов'язки начальника відділу охорони праці НТУУ "КПІ" М.М.Полторацький розпочав свій виступ з того, що зачитав наказ ректора університету про заохочення керівників та відповідальних осіб з охорони праці структурних підрозділів університету. Далі він висвітлив основні напрями роботи, за якими працює відділ сьогодні: проведення спеціального навчання працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, навчання всіх категорій співробітників університету за трирічним циклом навчання, організація та участь у проведенні огляду-конкурсу з питань охорони праці, виконанні заходів, присвячених Всесвітньому дню охорони праці. Крім того, відділ бере участь у численних перевірках з питань охорони праці, які проводяться представниками Солом'янської РДА, Фонду соціального страхування від нещасних випадків, санітарно-епідеміологічної станції Солом'янського району.

М.М.Полторацький також повідомив, що з метою подальшого вдосконалення системи управління охороною праці відділом охорони праці розроблені у достатній кількості інформаційні матеріали (стенди) з питань навчання, чинного законодавства з охорони праці, існуючих ризиків травмування у побуті, надання першої допомоги постраждалим тощо. Такі матеріали будуть направлені до кожного структурного підрозділу і можуть бути використані при проведенні лекцій, інструктажів, навчання з охорони праці.

М.В.Печеник і М.М.ПолторацькийУчасники семінару отримали необхідні рекомендації щодо практичного виконання положень чинних нормативно-правових актів. Зокрема, йшлося про порядок екстреного повідомлення про нещасний випадок, який трапився з працівником. Було наголошено, що про такий випадок необхідно негайно повідомляти у відділ охорони праці за тел. 204-95-82.

На семінарі виступила завідувач сектору з питань охорони праці Солом'янської РДА О.В. Римар-Щербина. Вона розповіла присутнім про заходи, які здійснює адміністрація з метою зменшення травматизму у виробничій та невиробничій сферах, а також поінформувала про суттєві зміни у законодавстві щодо питань, які формулюють поняття обставин одержання працівником травми виробничого або невиробничого характеру.

Заступник декана РТФ М.В. Хлєбніков розповів про результати роботи з охорони праці на факультеті, відзначив дієвість наказу про проведення триступеневого оперативно-громадського контролю за станом охорони праці, результативність періодичного заслуховування на нарадах питань охорони праці. Він також привернув увагу до проблеми утилізації відпрацьованих кондиціонерів.

Голова комісії профкому співробітників НТУУ "КПІ" з питань охорони праці Б.О. Бобін поінформував присутніх про особливості проведення у поточному році університетського огляду-конкурсу з охорони праці. Він окреслив етапи конкурсу відповідно до затвердженого Положення та надав практичні рекомендації щодо його проведення.

Старший викладач ММІФ С.М.Бітко поділився цінним досвідом щодо організації праці під час проведення занять з фізичного виховання. Провідний інженер з питань пожежної безпеки М.М. Мединцев зробив дуже цікаве повідомлення про особливості виконання основних положень Закону України "Про пожежну безпеку".

Фахівець з охорони праці Х.Х.Бабаджанов розповів про сайт відділу охорони праці (www.op.kpi.ua), розроблений працівниками відділу. На сайті розміщені нормативні документи та інформаційні матеріали, зразки документації щодо охорони праці, яка має бути у підрозділах. Сайт постійно оновлюється, його відвідування може бути корисним не тільки особам, відповідальним за охорону праці, а й усім працівникам і студентам нашого університету.

Наприкінці семінару проректор М.В.Печеник подякував виступаючим за змістовні доповіді, присутнім за активну участь у роботі семінару, співробітникам відділу охорони праці за організацію цього заходу та висловив надію на продовження плідної співпраці між НТУУ "КПІ" і Солом'янською РДА з питань охорони праці.

Інф. відділу охорони праці НТУУ "КПІ"

Дата події