21 квітня 2011 року відбулося урочисте відкриття навчально-наукової лабораторії геоінформаційних технологій ім. Елрея Б. Джеппесена (Elrey Borge Jeppesen) на кафедрі приладів і систем керування літальними апаратами факультету авіаційних та космічних систем (ФАКС). Лабораторія оснащена сучасними комп'ютерами та мультимедійним обладнанням, супутниковою навігаційною апаратурою та навігаційними картплотерами. Лабораторія буде використовуватися в навчальному  процесі та в науково-дослідних роботах: для проведення лабораторних та практичних занять, вивчення дисциплін "Навігаційні системи літальних апаратів", "Системи керування літальних апаратів" та ін.,  для підготовки бакалаврських робіт, магістерських і кандидатських дисертацій. Передбачено виконання спільних науково-дослідних робіт за різними напрямками в рамках проектів компанії Jeppesen та Європейського Союзу.

Компанія Jeppesen заснована в 1934 році Елреєм Борджем Джеппесеном, який працював пілотом в компанії Varney Airlines. Він першим почав складати карти для забезпечення навігації під час польотів. Зібрана ним інформація і намальовані схеми спочатку призначалися для особистого використання, але незабаром пілот зрозумів, що його записи мають комерційний потенціал. Копії його довідника стали продаватися по 10 доларів. Поступово колекція карт розширювалася завдяки іншим пілотам, які передавали Джеппесену свої записи. У 2000 році компанія Jeppesen стала одним із підрозділів компанії Boeing. Нині штаб-квартира компанії Jeppesen розташована в м. Інглвуді (Englewood), Колорадо (США), її 43 офіси знаходяться  в 22 країнах, де працюють 3200 висококваліфікованих інженерів, програмістів, картографів та дослідників.

Сьогодні компанія Jeppesen пропонує свої послуги в повітрі, на морі і на суші. Це і традиційні паперові та електронні картографічні продукти для авіації і водного транспорту, і навігаційні і метеорологічні дані, і спеціалізовані програмні продукти, призначені для вирішення різних завдань: планування маршруту, диспетчеризація, ефективність управління рухомим складом і персоналом, різні навчальні курси і програми, та багато іншого. Користувачами її продукції та послуг є  більше мільйона різних клієнтів по всьому світу, в тому числі: понад 650 авіаційних компаній, більше 100 військових організацій, більше 15000 комерційних суден (з них 8000 SOLAS), а також сотні тисяч приватних пілотів і капітанів. У відкритті лабораторії взяли участь представники керівництва компанії Jeppesen: віце-президент зі стратегії та розвитку бізнесу компанії Jeppesen Грег Боулін; директор Департаменту передових досліджень компанії Jeppesen доктор Єнс Шефіле; головний науковий співробітник, старший менеджер Департаменту передових досліджень компанії Jeppesen Марк Лаунер; консультант компанії Jeppesen Олександр Прохорчук.

Зі сторони НТУУ "КПІ" у відкритті лабораторії взяли участь проректор Г.Б. Варламов, декан ФАКС О.В. Збруцький та керiвник управлiння мiжнародних зв'язкiв Б.А. Циганок.

Представники компанії Jeppesen передали музею авіації та космонавтики НТУУ "КПІ" бюст капітана Елрея Б. Джеппесена з дарчим написом та прапор компанії. НТУУ "КПІ" подарував компанії Jeppesen картину із зображенням нашого видатного земляка, студента КПІ, Ігоря Сікорського. У відповідь пан  Грег Боулін запевнив, що найближчим часом одній із лабораторій компанії буде присвоєно ім'я знаменитого авіаконструктора Ігоря Сікорського.

У рамках VIІI Міжнародної науково-технічної конференції "Гіротехнології, навігація, керування рухом", яка була організована факультетом авіаційних та космічних систем і проходила  21-22 квітня  2011 року в НТУУ "КПІ", пан Грег Боулін та пан Марк Лаунер виступили з пленарними доповідями.

На одностайну думку представників компанії Jeppesen та керівництва нашого університету, відкриття лабораторії є хорошим стартом для розширення та розвитку взаємовигідного співробітництва між нашими установами.

За інф. ФАКС

Дата події