Щороку Державна служба інтелектуальної власності України проводить Всеукраїнський конкурс "Винахід року". 31 березня підбито підсумки конкурсу "Винахід року – 2010".  На конкурс з 1 серпня по 31 жовтня було подано 337 робіт (108 винаходів і 229 корисних моделей). Переможців визначали в абсолютній номінації "Кращий винахід року" і в шести галузевих: "Ресурсозбереження, енергоефективність, екологічна чистота", "Інформаційні технології, телекомунікації, електроніка", "Медицина, біотехнології, агропром", "Здорове, безпечне і достойне життя", "Сучасні промислові технології, нова техніка і матеріали", "Будівництво і транспорт".

 В абсолютній номінації – "Кращий винахід року" найкращим визнано винахід за патентом № 89490 "Ракетно-космічна система і спосіб виведення корисного навантаження на орбіту", зроблений працівниками КБ "Південне" ім. М.К.Янгеля.

А в номінації "Сучасні промислові технології, нова техніка і матеріали" (де було 57 учасників) перше місце присуджено комплексу винаходів за  патентами України №89937, №90236, №90237, №89936, що охороняють волокнистий активований вуглецевий матеріал марки "Борисфен", спосіб його одержання, пристрій і спосіб для його активації. Одним із авторів цих патентів є провідний науковий співробітник кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування ІХФ, заслужений винахідник НТУУ "КПІ", патентний повірений України, д.т.н. Олександр Євгенович Колосов.

Цей же комплекс патентів і однойменних корисних моделей посів перше місце у Всеармійському конкурсі "Кращий винахід року-2010" в номінації "Утилізація надлишкових озброєнь, військової техніки, боєприпасів та ракет". До речі, О.Є.Колосов був переможцем Всеармійського конкурсу "Кращий винахід року – 2009" в номінації "Матеріально-технічне забезпечення" як один із співавторів патенту України на корисну модель "Тара для зберігання боєприпасів" (див. "КП" від 10 грудня 2009 р.).

Вітаємо О.Є.Колосова з новою перемогою і бажаємо нових творчих звершень і нових перемог!

Дата події