З 6 по 8 квітня в НТУУ "КПІ" було проведено ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з теоретичної механіки. Олімпіада проводилась для двох груп вищих навчальних закладів: технічних та класичних університетів. У ІI турі взяли участь 69 студентів – переможці І туру університетських олімпіад, з них 52 учасники з 34 технічних ВНЗ та 17 – з семи класичних університетів з усіх куточків України.

Першого дня гості знайомилися з НТУУ "КПІ", його здобутками і традиціями, оглянули територію, студмістечко, побували в Державному політехнічному музеї. Наступний день розпочався урочистим відкриттям, де учасників привітали заступник першого проректора професор І.О.Мікульонок та завідувач кафедри теоретичної механіки професор В.Г. Савін.

О десятій годині ранку у Великій фізичній аудиторії розпочались змагання. Для розв'язання було запропоновано 6 задач різної складності: по 2 з трьох розділів механіки (статики, кінематики, динаміки). На виконання завдань було відведено три години. Роботи оцінювало досвідчене журі, сформоване з 30 провідних викладачів різних ВНЗ України. Вимоги до учасників олімпіади були достатньо високими. Всі учасники олімпіади в міру своїх знань і можливостей впоралися із поставленими завданнями і з хвилюванням очікували рішення журі.

А тим часом у 28 корпусі розпочалась нарада-семінар механіків України. Викладачі різних ВНЗ обмінялися робочими навчальними планами, контактами, розповіли про свої методичні напрацювання. Особливо зацікавила присутніх доповідь доцента Національної металургійної академії України (м. Дніпропетровськ) С.Рахманова "Про висвітлення поняття центру мас механічної системи в курсі теоретичної механіки". Викладачі зазначили, що активізувати інтерес студентів до вивчення технічних дисциплін допоможуть інноваційні підходи до викладання традиційних навчальних курсів, безпосередній контакт викладача зі студентом з використанням сучасних технологій через форуми, електронну пошту, дружню бесіду та цікаву дискусію. На закінчення всі учасники отримали CD-диски з методичними розробками і презентаціями авторів.

Уранці 8 квітня були оголошені підсумки олімпіади. В особистому заліку переможцями олімпіади стали: серед технічних університетів: Антон Комков (НТУУ "КПІ") – І місце; Анатолій Сєрий (НУ "Львівська політехніка") – ІІ місце; Юрій Локтіонов (Донбаська державна машинобудівна академія, м. Краматорськ) та Анатолій Федорченко (Донецький НТУ) – ІІІ місце; серед класичних університетів: Остап Червак (Львівський НУ ім. І.Франка) – І місце; Сергій Кара (Східноукраїнський НУ ім. В.Даля) –ІІ місце; Георгій Копанєв (Одеський НУ ім. І.І. Мечникова) – ІІІ місце. Того ж дня відбулося нагородження переможців грамотами та подарунками з логотипами КПІ, всі конкурсанти були відзначені заохочувальними грамотами.

О.В.Чкалов, доцент кафедри теоретичної механіки НТУУ "КПІ"

Дата події