Брати приклад потрібно з найкращих, тільки завжди хочеться знати, як ці найкращі досягають свого успіху. Ми попросили поділитися думками з цього приводу студента-шестикурсника ХТФ, стипендіата Президента України, Георгія Васильєва.

– Я народився в сім'ї науковців і з самого дитинства більше за інших цікавився навколишнім світом. З сьомого класу я вступив до ліцею "Лідер", де оволодів фундаментальними знаннями з точних наук, набув задатків лідера та остаточно визначився з майбутньою професією. Саме зацікавленість у вивченні точних наук допомогла мені легко вступити до КПІ.

З першого курсу я зрозумів, що лише наполеглива праця може привести до високих результатів, а тому ще першокурсником взявся до дослідницької роботи. Достатньо матеріалу для публікацій я накопичив уже на третьому курсі, і починаючи з того часу беру участь у кількох наукових конференціях щорічно, а також очолюю організацію та проведення щорічної молодіжної конференції з хімії та хімічної технології. В житті дослідника мені подобаються дві речі – отримувати нові результати та ділитися своїми досягненнями з колегами. А найкраще місце, щоб розповісти про свої досягнення, – це всілякі конференції та з'їзди, в яких я беру активну участь і вже маю багато знайомих в інших містах України.

Я прекрасно усвідомлюю, що в наш час немає нічого дорожчого за інтелектуальний капітал, а тому, якщо хочеш розраховувати на достойне життя, – накопичуй знання. Тому ще з перших курсів я точно вирішив, що моє навчання закінчиться не раніше, як з отриманням вченого ступеня кандидата наук. А оскільки життя проходить швидко, то вже під час навчання в магістратурі намагаюсь зробити більшу частину роботи аспіранта, щоб швидше дістатись поставленої мети.

Не скажу, що ставив за мету отримати стипендію Президента України, просто я вважаю, що це достойна винагорода тому, хто намагається працювати з максимальною віддачею.

Я захоплююсь колекціонуванням різного роду – монети, поштові марки, авто- та авіамоделі. У вільний час захоплююсь екстремальним велоспортом. Вважаю, що чим більш інтелектуально розвинена людина, тим більше різного роду захоплень у неї може бути.

У КПІ я ще раз переконався, що немає нічого неможливого. Головне вміти зацікавити себе, а коли займаєшся тим, що тобі подобається, успіх приходить сам по собі.

Записала Валерія Добривечір