У цьому змогли переконатися численні гості, науковці, викладачі, студенти, школярі, які прийшли 24 лютого 2011 року до НТУУ “КПІ” на урочисте відкриття “екзотичного”, але доволі простого приладу – маятника Фуко. Цей маятник став відомим у всьому світі з 1851 року, коли видатний фізик Франції Жан Бернар Леон Фуко (1819–1868 рр.) поставив експеримент, названий на його честь експериментом Фуко. У Пантеоні в Парижі 1851 року він продемонстрував публічний дослід з маятником, довжина якого складала 67 м, а вага кулі – 28 кг. Ж.Фуко запустив маятник, який коливався у площині нерухомої інерціальної системи відліку. Через деякий час усі спостерігачі змогли переконатися, що шкала, яка відображала положення цієї площини, змістилася на деякий кут. Це і було свідченням того, що Земля обертається навколо своєї осі. Встановлення маятника Фуко в Київській політехніці – це свідчення академізму у просвітницькій місії найкращого технічного вишу України.

На церемонії відкриття були присутні аташе посольства Французької Республіки в Україні Гійом Колін (Guillaume Colin), академік НАН України, Герой України, видатний фізик В.Г. Бар’яхтар, засновник і багаторічний декан фізико-математичного факультету НТУУ “КПІ”; академік НАН України В.М. Локтєв (саме за його ініціативою було створено і встановлено маятник Фуко в НТУУ “КПІ”); академік НАН України ректор НТУУ “КПІ” М.З. Згуровський, академік НАН України перший проректор НТУУ “КПІ” Ю.І. Якименко, член-кореспондент НАН України проректор з наукової роботи НТУУ “КПІ” М.Ю. Ільченко, член-кореспондент НАН України Ю.І. Горобець. Серед присутніх були також В.Ф.Асєєв – директор підприємства “Учприлад” (м.Рівне) – виконавець підвісу маятника, Ю.І. Прохоренко – директор підприємства “Алюр” – виконавець шкали маятника, В.Й. Котовський – завідувач лабораторії “Дидактик” – розробник маятника Фуко Київської політехніки.

Урочиста церемонія відкриття маятника розпочалася вступним словом ректора НТУУ “КПІ” М.З. Згуровського. Цікавими були виступи академіків В.М. Локтєва та В.Г. Бар’яхтара, які розповіли про історичні аспекти руху людства до знань, про Землю та небесні тіла.

Маятник Фуко в Київській політехніці є єдиним в Україні. Проте кількість різноманітних моделей маятника Фуко зростає. Так, у вестибюлі приміщення Генеральної Асамблеї ООН демонструється маятник – подарунок Нідерландів. Встановлено маятник в каплиці меморіального комплексу – Бойничське поле (Білорусь), у базиліці Святого Петронія (Болонья, Італія), у планетарії міста Солт Лейк Сіті (штат Юта, США). Маятник Фуко Київської політехніки має довжину 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, вагу – 43 кг.

Маятник відкрито для публічного ознайомлення, він відіграватиме важливу просвітницьку роль у вихованні українських школярів та студентів. Усі з нетерпінням чекатимуть вигуку “А все таки вона обертається!”.

В.В.Янковий

Кампус КПІ. Хол НТБ ім. Денисенко, Маятник Фуко

Маятник Фуко наглядно демонструє обертання Землі навколо своєї вісі. Його винахід приписують Жану Бернару Леону Фуко (1819–1868 рр.), французькому фізику та астроному. Спочатку дослід з маятником було поставлено у вузькому колі, проте він так зацікавив Л.Бонапарта (пізніше Наполеона ІІІ – французького імператора), що його було повторено публічно в грандіозному масштабі під куполом Пантеону у Парижі. Цю публічну демонстрацію було проведено у 1851 році. З того часу дослід з маятником називають дослідом Фуко.

Фуко поставив свій експеримент, підвісивши маятник під куполом Пантеону у Парижі. Довжина його складала 67 м, а вага кулі – 28 кг. У 1931 році, в Ленінграді, в Ісааківському соборі було підвішено маятник довжиною 93 м та вагою 54 кг.

Маятник Фуко використовується для експериментальної демонстрації добового обертання Землі. Такий маятник – є математичним маятником, причому відхилений від урівноваженого стану, він здійснює коливання у площині нерухомої інерціальної системи відліку.

Кількість різноманітних моделей маятника у світі зростає. Так у вестибюлі приміщення Генеральної Асамблеї ООН демонструється маятник – подарунок Нідерландів, в каплиці меморіального комплексу – Бойничське поле (Білорусь), у базиліці Святого Петронія (Болонья, Італія), у планетарії міста Солт Лейк Сіті (штат Юта, США) та інші.

Маятник Фуко Київської політехніки має висоту 22 м, діаметр бронзової кулі – 28 см, вагу – 43 кг.

Дата події