З початком весняного семестру звичайно зростає захворюваність на гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ).

Симптоми ГРВІ: головний біль, біль в очних яблуках, ломота, озноб, нежить, потім кашель, біль у горлі…

На другий-третій день необхідно звернутися до лікаря.

Складові лікування:

  • будь-який противірусний засіб: амізон, афлубін, арбідол, гропринозин;
  • вітаміни: вітамін С, аскорутин, аєвіт (вживати під час їжі);
  • лікування симптомів:
    1. горла – дезинфікуючі засоби: таблетки, спрей хлорофіліпта, таблетки фурациліна, септифріл, інгаліпт…
    2. носа: нокспрей, вібрацил…
    3. кашель: на першій стадії для переведення сухого у вологий: АЦЦ-лонг; сироп гербіона з подорожником, суха мікстура від кашлю; на другій – для виведення мокроти: амброксол, бромгексін, лазолван, сироп гербіона з первоцвітом…

Загальні положення для хворого на ГРВІ:

  1. Щадний режим напівпостільний, домашній;
  2. Регулярне провітрювання приміщення;
  3. Молочно-рослинна легка їжа 4-6 разів на день дрібними порціями. В перші дні щоденно випивати до 3-х літрів теплої рідини: чаї з ромашки, липи, шавлію; морси, компоти; соки;
  4. Обов’язково вживати продукти, що містять фітонциди: часник, цибулю, хрін, чорну редьку;
  5. Вологе прибирання кімнати щодня з дезинфікуючими засобами (дверні ручки, санітарні кімнати, виделки, чашки);
  6. Часто мити руки.

Особливе ставлення до температури.

Температуру тіла до 38,20 С “збивати” не потрібно. При цій температурі в кров виходить велика кількість лейкоцитів з максимальною фагоцитарною активністю, організм починає продукувати людський інтерферон – його аналогів аптеки не мають.

 А коли збивається температура нижче 38,20 С, тоді слід чекати ускладнення і готуватися до довготривалого лікування, бо ні достатнього викиду лейкоцитів, ні продукування інтерферону в необхідній кількості не відбувається.

При температурі вище 38,50 С потрібно прийняти таблетку парацетамола (після їжі!). Понизити температуру можна, якщо пити чай з липи або з липи і малини, що викликає потовиділення. Ефективним засобом є обтирання тіла кожні 15–30 хв. розчином: вода – оцет 1:1. Зони обтирання: шия, руки (під пахвами, ліктьові ямки, зап’ястя), ноги (пахові зони, підколінні ямки, голеностопи).

У період захворювання на ГРВІ не потрібно вживати аспірин (викликає кровотечу шлунково-кишкового тракту – так званий синдром Рея) і – в перші 5 днів хвороби – антибіотики. “Ведмежою послугою” організму є вживання колдфлю, фервексу, флюколду при температурі нижче 380 .

Як дільничний лікар з великим стажем можу порадити рецепт противірусного, протигрипозного, протиангінозного коктейлю.

У чашку наміряти по одній десертній ложці малинового варення, коньяку, вершкового масла та додати половину чайної ложки харчової соди. Потім все залити стаканом щойно закип’яченого молока чи води. Вживати по одній склянці тричі на день під час хвороби. У випадку болю в горлі (гострого фарингіту) одну склянку на ніч 5-10 днів. Після прийому коктейлю заборонено виходити на вулицю.

Пам’ятайте, що весною організм ослаблений, і не спішіть знімати шапки та пальта. Таке ускладнення, як менінгіт – частіше зустрічається у березні.

Будьте здорові! Багато залежить від вас самих!

Л.М.Місецька, факультетський терапевт ФЕА, ФАКС, ІХФ