24-25 січня 2011 року за підтримки НТУУ «КПІ» відбулась міжнародна нарада «Advancing Research and Cooperation Capacities of IHM NASU towards ERA» («ERAIHM») за проектом Сьомої рамкової програми ЄС FP7-INCO-2010-6.1, ERA-WIDE, яку відкрив директор Інституту гідромеханіки НАН України академік Віктор Гринченко. Проводили нараду віце-президент НАН України Антон Наумовець, координатор проекту член-кореспондент НАН України, професор Євген Нікіфорович та старший дослідник Королівського технологічного інституту «КТН» Ольга Кордас (Стокгольм, Швеція). Іноземними партнерами проекту є «КТН» (Швеція) та Технічний Університет Делфта «TU Delft» (Делфт, Нідерланди). Професор Рональд Веннерстен («КТН») та професор Карел Малдер («TU Delft») розповіли про діяльність інститутів та перспективи реалізації даного проекту.

Проект «ERAIHM», що стартував 1 листопада 2010 року, реалізується за підтримки НАН України та фінансової підтримки ЄС. Строк реалізації проекту – 28 місяців. Проект ERAIHM призначений для зміцнення співробітництва та потенціалу ІГМ НАНУ та розширення участі у європейських рамкових програмах.

Реалізація проекту сприятиме розвитку науково-технічного потенціалу в Україні шляхом поширення прикладів передової практики у проектуванні стратегії розвитку науково-дослідницьких центрів, поширення рекомендацій та принципів з використання інтерактивного ретроспективного методу для участі зацікавлених сторін в інноваційному процесі. Проект дозволить розширити участь країни в 7-й Рамковій програмі з розробки стратегії підготовки кадрів і відповідних модулів, а також дозволить поліпшити мережеві методи Українського науково-дослідного центру з іншими дослідницькими центрами в державах-членах і асоційованих країнах.

НАН України представив Олександр Платонов – директор Центру практичної інформатики. Олександр Платонов розповів про діяльність центру, міжнародні та українські проекти в яких бере участь та фінансує Національна академія наук, навів приклади останніх наукових розробок світового масштабу. Щорічно 40-50 інноваційних проектів реалізуються за підтримки НАН України. На сьогоднішній день створено 70 центрів, що обладнані сучасною технікою та устаткуванням для спільного користування. Центр також є партнером FP7 – проект «Білат-Україна» (BILAT-UKR): посилення двостороннього науково-технічного співробітництва між країнами ЄС та Україною.

Про найкращі практичні приклади інноваційної діяльності в Україні розповіли заступник голови Агентства з науки, інновації та інформації України Валентин Чеботарьов та директор Національного інформаційного центру зі співробітництва з ЄС у сфері науки та технології Олена Коваль.

Наприкінці міжнародної наради було проведено круглий стіл «Огляд української інноваційної системи та оцінка конкурентних переваг».

Каріна Жуйкова

Дата події