Багато поколінь київських політехніків звично призначають побачення біля пам’ятника О.С.Пушкіну, що «через дорогу» (фото 1). Поет ніби став частиною студентської родини – прогресивної, романтичної, відкритої для всього нового.

Такими були і царськосельські ліцеїсти, що зберегли своє братство протягом усього життя. Тож і не дивно, що більшість пам’ятників Олександру Сергійовичу встановлено побіля закладів освіти. Стало цікаво, а скільки пам’ятних знаків великому російському поетові знаходиться в Києві.

Перший пам’ятник з’явився в 1899 р. з нагоди 100-річчя з дня народження О.С.Пушкіна. Викладачі та учні 5-ої чоловічої гімназії зібрали чималу як на той час суму – 900 рублів, яких вистачило, щоб установити перед гімназією невеликий бронзовий бюст Пушкіна на базальтовій колоні. Бюст привезли з Петербурга, скульптор – Р.Р.Бах. Скромний чотириметровий монумент досі стоїть на тому самому місці – пл. Слави, навпроти транспортного університету (фото 2). На п’єдесталі напис: «Александру Сергеевичу Пушкину Киево-Печерская Гимназия. 1799. 26 мая 1899».

Того ж року гіпсовий бюст поета прикрасив і фасад доходного будинку мадам Рольник, що на Подолі. Очевидно власниця була палкою прихильницею автора «Руслана і Людмили». Як не дивно, творіння збереглося попри всі історичні катаклізми. Помилуватися ним можна за адресою вул. Костянтинівська, 16, але доведеться добряче задерти голову, бо знаходиться бюст на рівні верхнього поверху (фото 3).

Наступний скульптурний витвір з’явився вже за радянських часів, у 1937 р., з нагоди 100-річчя від дня загибелі поета. Його кілька разів реставрували, у 1970 р. відлили з чавуну за оригіналом скульптора Л.Блоха (фото 4). Нині він знаходиться на території школи-гімназії № 153  ім. Пушкіна (вул. Чорновола, 37).

І, нарешті, 2 червня 1962 р. було встановлено великий пам’ятник поетові біля входу в Пушкінський парк. Скульптор О.Ковальов та архітектор В.Гнєздилов вдало втілили свободолюбивий та романтичний образ кумира молоді. Постать поета (висотою 3,5 м) встановлена на постаменті з чорного лабрадориту, на якому напис: «Пушкіну – український народ». Загальна висота пам’ятника – 7,17 м.

Незабаром, у 1970 р., на стіні печерського особняка (вул. Грушевського, 14) з’явився бронзовий барельєф поета, виконаний скульптором М.Вронським (фото 5). Деякі дослідники схиляються до думки, що саме в цьому будинку могли мешкати Раєвські, з якими приятелював поет. Але на даний час жодних документів на підтвердження цієї версії не знайдено.  
Уважні кияни пам’ятають, що оригінальні зображення поета прикрашають вестибюлі метро «Університет» (фото 6) та Національної бібліотеки ім.Вернадського (фото 7).
Існує ще одне скульптурне зображення О.С.Пушкіна, не так давно встановлене у затишному київському дворику в центрі міста (фото 8). Хотілося б почути думку наших читачів, за якою адресою можна ним помилуватися.

Правильні відповіді та прізвища їх авторів будуть опубліковані в наступному номері газети.