Переможців конкурсу на кращу наукову роботу «Зробимо Україну енергоощадною», що його провів Інститут стратегічних оцінок, вітали 14 грудня в залі засідань Вченої ради НТУУ «КПІ». Дипломи вручали Президент України (1994-2005 рр.) Л.Д.Кучма та ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський.

Вітаючи присутніх, М.З.Згуровський наголосив, що зустріч з молодими дослідниками відбувається в стінах університету зовсім не випадково, адже саме в КПІ зародилися відомі наукові школи в галузі енергетики, представники яких успішно працювали на теренах Союзу, згадав він і колишнього ректора Г.І.Денисенка, який володів даром передбачення і ще 40 років тому відкрив кафедру енергозбереження та дослідницький полігон.

Л.Д.Кучма поділився роздумами про сьогодення України. Він зауважив, що нині тема енергетики – не лише економічна категорія, а ще й соціальна, і політична. Україні у спадок дісталась енергозатратна промисловість, яка потребує модернізації й оновлення. Сьогодні країна на 2/3 залежить від імпортних енергоносіїв, при цьому володіє достатньою базою для впровадження відновлюваних джерел енергії. Потрібно лише зацікавити бізнес вкладати кошти в розвиток. А наукові розробки, варті уваги, у нас є. Прикладом тому – роботи, подані на конкурс.

Це вже другий конкурс для молодих науковців, проведений Президентським фондом Леоніда Кучми «Україна». Перший стосувався шляхів виходу з економічної кризи та зібрав 134 учасники. На нинішній було подано 171 наукову роботу від 190 учасників, що представляли понад 50 університетів – практично всі вищі навчальні заклади України, де є енергетичні кафедри.

Для написання рефератів було запропоновано п’ять конкретних тем, що стосувалися проблем енергоощадності, починаючи від домогосподарств, підприємств, регіонів, галузей – до економіки країни в цілому. Вік учасників – переважно 22-25 років; приблизно порівну хлопців і дівчат,  серед них переважно магістранти і бакалаври, аспірантів – менше; найбільше учасників представляло НТУУ «КПІ» – аж 58, за ним по активності йде Полтавська державна аграрна академія (ПДАА) та Дніпропетровський національний університет (ДНУ). За підсумками конкурсу преміями було нагороджено 32 наукові роботи (37 учасників). Більшість досліджень містили конкретні практичні рекомендації, розрахунки енергоощадних виробництв тощо. По одному переможцю в кожній номінації презентували свої роботи присутнім: про енергоосвіту населення (ПДАА); технологію отримання біогазу для опалення фермерських господарств (ДНУ); модернізацію систем енергоспоживання міст (НТУУ «КПІ»); енергозберігаючі технології фарфорових виробництв (НТУ «ХПІ»); податкове стимулювання ощадного використання паливно-енергетичних ресурсів.

Першу премію в конкурсі і найбільше оплесків присутніх отримала аспірантка ІЕЕ нашого університету Анастасія Савченко. Презентоване нею дослідження «Варіанти модернізації систем енергоспоживання міст на базі розосередженої генерації» є частиною роботи над кандидатською (науковий керівник проф. А.В.Праховник). З позицій енергетики сталого розвитку регіонів України в роботі розглянуто конкретний житловий район м. Луцька та надано рекомендації щодо поєднання централізованої й децентралізованої систем енергозабезпечення міста. Результати дослідження також доповідались на міжнародних конференціях, захищені патентом України. Серед нагороджених – представники НТУУ «КПІ»:  Олена Шевченко – аспірантка ІЕЕ (друга премія); Павло Гонтарь – студент ІЕЕ (третя премія). Заохочувальні премії: Олександр Степанець – аспірант ТЕФ; Катерина Мацагор – студентка ТЕФ; Вікторія Лисак – аспірантка ФЕА; Роман Пудов – магістрант ТЕФ; Світлана Ставська – аспірантка ФММ. Після процедури нагородження А.Савченко від імені студентів НТУУ «КПІ» звернулася до Л.Д.Кучми зі словами вдячності «за надану можливість мотивувати себе до досліджень, що стосуються пріоритетних напрямів розвитку держави».

 Не лише Леонід Данилович роздавав нагороди. Йому також було вручено пам’ятну медаль з нагоди 100-річчя Г.Лозино-Лозинського, адже Л.Д.Кучма мав безпосереднє відношення до створення комплексу «Буран». За дорученням КБ «Енергія» нагороду вручив  проф. В.Г.Сліпченко – розробник програмного забезпечення для цього комплексу.

На завершення зустрічі силами художніх самодіяльних колективів університету було дано невеличкий концерт. Глядачі тепло приймали виступ Народної капели бандуристів та солістів.

Н.Вдовенко

Дата події