Спортивне орієнтування – це дуже захоплюючий вид спорту, який вимагає від спортсменів величезної витривалості, швидкості мислення та уважності – фізичної та інтелектуальної підготовки одночасно. Як виглядають такі змагання? В руках у спортсмена компас і карта, на якій умовними позначками зображено місцевість. Завдання учасників – знайти на місцевості контрольні пункти, нанесені на карту. Особливістю змагань є те, що спортсменам під час бігу необхідно постійно контролювати своє місцезнаходження на дистанції. Змагання проводяться серед дітей віком від 10 років, юнацькі, елітні, та ветеранські – до 75 років. Участь у різних видах програм зі спортивного орієнтування (бігом, на лижах, на велосипедах) надає можливість спортсменам мати різнопланову технічну та фізичну підготовку.

Насичений сезон 2009/2010 навчального року провели спортсмени-орієнтувальники нашого університету. Студенти були призерами та переможцями міських та всеукраїнських змагань.

Збірна команда НТУУ «КПІ» вдало виступила у чемпіонаті м.Києва серед студентів: Олена Федорова (ФММ) – І місце; Констянтин Щукін (ІПСА) – І місце; Віталій Мороз (ПБФ) – ІІІ місце.

Переможцем чемпіонату України з багатоборства у Севастополі став Костянтин Щукін.

У листопаді та березні в м. Алушті у міжнародних змаганнях зі спортивного орієнтування призерами та переможцями стали: О.Доценко (ММІФ), О.Федорова (ФММ), К.Щукін (ІПСА).

У чемпіонаті України на спринтерських дистанціях, що проходив навесні в Києві, призерами змагань стали: В.Мороз – ІІ місце та О.Федорова – І місце.

Призерами міських змагань були: викладач Андрій Фесенко (ФТІ), який продовжує активно тренуватись і бере участь у чемпіонатах України, а також студенти А.Мамчур (ФЕЛ), Н.Ретерук (ФСП), І.Чернат (ММІ), І.Кудренко (ІПСА).

Олена Федорова(ФММ) перможниця Першості України, учасниця чемпіонату Європи серед юніорівО.Федорова та К.Щукін були призерами, переможцями юнацьких першостей України на середніх, довгих дистанціях та в естафетних змаганнях. За підсумками багатотурових відбіркових змагань, до юнацької національної збірної команди України увійшли Олена Федорова (ФММ, гр. УК-92) і Костянтин Щукін (ІПСА, гр. КА-93). Вони вибороли право гідно представляти нашу державу на юнацькому чемпіонаті Європи, що пройшов у липні в Іспанії (м.Соріа).

У серпні 2010 року в м.Чернівці пройшов чемпіонат Європи з рогейну.

Рогейн – це подолання дистанції протягом 24 годин. На карті позначено багато контрольних пунктів (КП), спортсмени самостійно за вибором планують кількість КП, які команда може подолати за добу. Перемогу здобуває команда, яка заробляє найбільшу суму балів та буде першою за кількістю взятих КП. У змаганні беруть участь команди з двох осіб. Змагання проводять серед жінок, чоловіків, а також змішаних команд (чоловік та жінка).

За підсумками відбіркових змагань 2010 року до складу національної збірної команди України з рогейну увійшла випускниця нашого університету цього року, а нині аспірантка ММІФ Олена Доценко. У напруженій боротьбі жіночих команд протягом доби, подолавши близько 100 км по гірській місцевості бігом, Олена Доценко в дуеті з Оленою Костіною посіли ІІ місце в чемпіонаті Європи з рогейну.

Навчання, напружені тренування, участь у змаганнях вихідними днями студентам поєднувати неймовірно складно. Побажаємо успіхів у новому навчальному році першокурсникам та всій збірній команді НТУУ «КПІ» з орієнтування під керівництвом С.М.Ускової!

І подякуємо кафедрі спортивного вдосконалення, департаменту навчально-виховної роботи НТУУ «КПІ», керівництву ММІФ, ІПСА, ФММ, ПБФ, ІЕЕ, ММІ, завдяки організаційній та фінансовій підтримці яких спортсмени збірної команди зі спортивного орієнтування гідно представляють наш університет у першостях та чемпіонатах міста Києва, України та міжнародних змаганнях.

Олексій Усков, студент ВПІ