Делегація Дніпропетровського національного університету (ДНУ) у складі М.В.Полякова – ректора, О.О.Кочубея – першого проректора, О.М.Кисельової – декана факультету прикладної математики (ФПМ) та О.М.Петренка – декана фізико-технічного факультету (ФТФ) 25 листопада відвідала наш університет. Гості мали зустріч з керівниками НТУУ «КПІ», в ході якої було обговорено широке коло питань, що стосувалися створення міжуніверситетського консорціуму «Мережевий університет» (схожий діє в МДУ ім. Ломоносова), створення студентського мікросупутника, співробітництва між музеями та бібліотеками наших університетів.

Від НТУУ «КПІ» у зустрічі взяли участь М.З.Згуровський – ректор університету, Ю.І.Якименко – перший проректор, М.Ю.Ільченко – проректор з наукової роботи, Г.Б.Варламов – проректор з науково-педагогічної роботи, В.І.Тимофєєв – заступник першого проректора, І.А.Дичка – декан ФПМ, О.В.Збруцький – декан ФАКС, Н.Д.Панкратова – заступник директора з наукової роботи ІПСА, В.С.Камаєв – генеральний директор наукового парку «Київська політехніка», Н.В.Писаревська – директор ДПМ при НТУУ «КПІ».

Було досягнуто домовленостей про створення робочої групи на чолі з першими проректорами для вирішення поточних питань та напрацювання нормативних документів щодо створення міжуніверситетського консорціуму для підготовки магістрів у КПІ та ДНУ за програмою «Подвійний диплом», а також обміну викладачами, вченими, виконання спільних проектів та спільних наукових досліджень. Передбачається, що за сприятливих умов програма може запрацювати вже з наступного навчального року та стати пілотною в Україні. Відзначалося, що в провідних технічних ВНЗ України, де діють відомі наукові школи в галузі механіки, авіабудування, космічної техніки тощо, накопичено чималий досвід зі створення безпілотних літальних апаратів, які можуть виконувати важливі економічні завдання. Оскільки є підтримка НКА України та розуміння уряду, навчальні заклади мають виявити активність, об’єднатися та підготувати спільну програму, адже успішне створення та запуск студентського мікросупутника піднесе престиж нашої держави. До роботи передбачається залучити НТУУ «КПІ» (ФАКС), ДНУ (ФТФ та виробничі потужності), Національний аерокосмічний університет ім. М.Є.Жуковського «Харківський авіаційний інститут», молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я» та ін. Координатором запрошено виступити ДНУ.

Методичні напрацювання та юридичний досвід, накопичені в музеї НТУУ «КПІ», стануть у пригоді колегам із ДНУ, адже на базі тамтешнього музею передбачається створити відділення ДПМ, що дозволить зберегти зібрання космічної техніки для майбутніх поколінь. Також було розглянуто можливості та напрями співпраці науково-технічних бібліотек КПІ й ДНУ.

На завершення зустрічі керівники університетів підписали узгоджені раніше договір про співпрацю, що охоплює всі основні напрями співробітництва, та додатки, що стосуються конкретних програм співпраці між факультетами: ІПСА – ФПМ ДНУ; ФАКС – ФТФ ДНУ, академічної мобільності студентів та викладачів, співпраці музеїв.

Гості відвідали ДПМ при НТУУ «КПІ», науковий парк «Київська політехніка», НТБ, взяли участь в урочистостях з нагоди присвоєння звання та вручення диплома «Почесний доктор НТУУ «КПІ» Президентові України (1995-2004 рр.) Л.Д.Кучмі.

Н.Вдовенко

Дата події