The European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI, Європейський консорціум з математики у промисловості) – це європейська організація, що проводить стажування фахівців у галузі прикладної математики. Вона об’єднує  більше ніж 80 університетів. Основними цілями ECMI є заохочення використання математичних моделей у промисловості, навчання прикладних математиків з метою задоволення зростаючого попиту на таких фахівців на світовому ринку праці. Європейське співтовариство високо оцінює діяльність ECMI і підтримує цю організацію через COMETT, ERASMUS, LEONARDO, SOCRATES, TMR та HCM програми. 

У лютому цього року наш університет також став членом ECMI. Співпрацею з цією організацією опікується факультет прикладної математики. В рамках цієї співпраці у травні цього року наш університет відвідав віце-президент ЕСМІ професор Університету м. Лунд (Швеція) Магнус Фонтес, а студенти ФПМ брали участь у Modeling Week (Тиждень моделювання).

 Метою візиту професора Фонтеса було ознайомлення з освітніми програмами з прикладної математики в НТУУ «КПІ», з науковими досягненнями в галузі прикладної математики, напрацювання плану заходів щодо започаткування на ФПМ програми подвійного диплома з прикладної математики з Університетом м. Лунд та, звичайно, спілкування зі студентами. За участю професора Фонтеса відбувся науковий семінар кафедри ПМА, на якому з доповідями виступили викладачі та аспіранти кафедри ПМА, зокрема про свою наукову роботу розповіли доцент П.П.Маслянко та доцент О.Р.Чертов.

 Modeling Week щорічно проводиться з ініціативи та під егідою ECMI. Захід присвячений вирішенню виробничих завдань шляхом математичного моделювання і цього року пройшов у вересні в Університеті Мілана (Італія). У ньому взяли участь магістранти ФПМ Ігор Терещенко та Сергій Сірик.

Організатори запропонували до розгляду практичні задачі, серед яких були такі: «Оптимальне проектування електричних машин», «Відстеження повітряного руху з використанням ефекту Доплера, «Ядерні аварії: як математики можуть допомоги врятувати життя?». Проблеми вибирались, виходячи з реальних промислових і комерційних проектів, що дало можливість студентам долучитись до сучасних проблем виробництва та технологій. Робота над кожним проектом передбачала розгляд різних підходів до розв’язання задач з акцентом на математичне моделювання як інструмент для інновацій, що веде до більш досконалих продуктів, технологічних процесів, біотехнологій, оптимізації процесів тощо. Всі проекти було завершено у вигляді усної презентації результатів моделювання та письмового звіту, що буде опублікований.

Співпраця з ECMI продовжується, що, безперечно, буде й надалі сприяти студентській науці та дозволить нашим студентам набути досвіду міжнародної співпраці у сфері науки та інновацій.

Руслан Козачок, студент ФПМ