Міжнародна конференція «Від прикладних досліджень до підприємництва: сприяння новим інноваційним підприємствам і компаніям, пов’язаним з освоєнням результатів академічних досліджень», організована Європейською економічною комісією ООН за сприяння Посольства Королівства Норвегія, 9-11 листопада пройшла в НТУУ «КПІ». Було розглянуто питання, пов’язані з розвитком підприємництва, фінансуванням інноваційної діяльності та комерціалізацією прав інтелектуальної власності. У роботі конференції взяли участь провідні фахівці з інноваційної діяльності та інтелектуальної власності країн-членів Європейської економічної комісії (ЄЕК) та країн-членів ООН.

У пленарному засіданні взяли участь С.Тігіпко – віце-прем’єр-міністр України, В.Семиноженко – голова Держкомітету України з питань науки, інновацій та інформатизації, А.Васильєв – заступник виконавчого секретаря ЄЕК ООН, В.Івченко – заступник міністра освіти і науки України, А.Загородній – головний учений секретар НАН України,  Олав Берстад – Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні, Е.Худ – виконавчий директор Українського науково-технологічного центру, Ларрі Гамбінер – представник Держдепартаменту США, члени Українсько-американської робочої групи з питань науки та технологій та ін.

Вітаючи присутніх, ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський зауважив, що за даними ООН індекс освіченості України складає 0,94, тож вона має якісний людський капітал. Стрімкий розвиток країни можливий за наявності трьох головних компонент інноваційної діяльності: освіта – наука – високотехнологічний бізнес. Саме для сприяння комерціалізації наукових розробок у НТУУ «КПІ» було створено науковий парк «Київська політехніка», де за останні 5 років розроблено понад 150 інноваційних проектів і технологій, що нині виводяться на міжнародний ринок. Та в країні ще відсутні механізми стимулювання інноваційної діяльності, мало інвесторів високотехнологічного бізнесу тощо, тож досвід експертів, які беруть участь у конференції, є корисним і важливим.

С.Тігіпко зачитав привітання від прем’єр-міністра М.Азарова, в якому наголошувалося, що набуття нових знань та максимальне впровадження нових розробок сприяє перетворенню потенціалу науковців у потужне джерело розвитку держави. Віце-прем’єр-міністр навів дані: в Україні за минулий рік експорт програмного продукту й авторського права склав близько 1 млрд дол., продукції хімічного виробництва – понад 4 млрд, сільського господарства – понад 9 млрд, металургії – близько 13 млрд. Враховуючи наявні темпи зростання, за 3-4 роки експорт інтелектуального продукту може зрівнятися з показниками інших галузей. Тому уряд має намір сприяти розвитку автономії університетів та зменшенню податкового навантаження для інноваційного бізнесу.

У своєму виступі В.Семиноженко підкреслив, що вихід з нинішньої економічної кризи можливий на новому етапі розвитку, коли зміниться наявна економічна формація. В Україні починає працювати високотехнологічний сектор. Уже визначено пріоритети інноваційної діяльності на державному рівні.

На урочистому відкритті конференції також виступили А.Васильєв, В.Івченко, А.Загородній, посол Олав Берстад. Про шляхи розвитку економіки країни, підсилення наукової складової в діяльності університетів та, зокрема,  успішну роботу наукового  парку «Київська політехніка» йшлося на прес-конференції, яку поважні гості дали для представників ЗМІ.

У ході роботи конференції було обговорено фактори, що впливають на комерціалізацію результатів наукових досліджень; проблеми, пов’язані з діяльністю науковців та формуванням компаній в університетах і науково-дослідних організаціях; визначено шляхи поглиблення співробітництва між бізнесом, наукою та освітою тощо. Тобто розглянуто основні проблеми та формування політики, спрямованої на створення сприятливих умов для розвитку нових інноваційних підприємств, посилення їх конкурентоспроможності, комерціалізації результатів досліджень і розробок.

Н.Вдовенко

Дата події