Делегація всесвітньо відомої корпорації Microsoft на чолі з її генеральним директором Стівом Балмером 5 листопада відвідала Київську політехніку. Гості мали зустріч з керівниками університету, на якій, зокрема, йшлося про можливості розширення партнерських відносин між НТУУ «КПІ» та найбільшою у світі компанією – виробником програмного забезпечення. Підсумовуючи, Стів Балмер висловив сподівання, що КПІ поряд з кількома провідними університетами США та Європи стане університетом-партнером, з яким будуть впроваджуватись найновіші технології.

Того ж дня Стів Балмер виступив перед фахівцями з комп’ютерних технологій, студентами та викладачами НТУУ «КПІ» з лекцією, присвяченою новим розробкам, які їх компанія нещодавно випустила чи планує незабаром вивести на ринок. «Хмарні технології» (cloud computing) – так назвав гість свій виступ. У стислій формі він розповів про нові можливості, що їх запропонує фірма для фахівців, які займаються обчисленнями.

«Хмара – річ неоднозначна. Ніхто не знає, що таке хмара. Запитайте у п’яти різних спеціалістів, і вони вам дадуть п’ять різних відповідей. Якщо розглядати хмару як зміну парадигми взаємодії людини та техніки, то це саме те, чим займається сьогодні Microsoft. Перенесення обробки даних назовні допоможе розвантажити комплекс завдань», – зазначив генеральний директор компанії Microsoft. За словами Стіва Балмера, «хмарні» обчислення дозволять розробнику програми абстрагуватися від конкретного апаратного обчислення, а це, у свою чергу, відкриває дорогу складному програмному забезпеченню на такі пристрої, як смартфони та Інтернет-планшети.

«Нас заворожують теперішні зміни в ІТ-галузі – «хмари» змушують нас переосмислити такі поняття, як доступ до інформації, конфіденційність даних і дизайн апаратних пристроїв. Ці зміни можуть мати такий самий вплив на суспільство, як колись поява персональних комп’ютерів, які надали людям нові можливості. Студенти – майбутні ІТ-лідери, і саме вони можуть використовувати «хмарні обчислення», щоб допомогти створити ще більше інновацій для України», – підкреслив Стів Балмер.

Гість також представив інноваційний ігровий комплекс – безконтактний контролер Kinect, який дозволяє керувати ігровими персонажами рухами свого тіла. Приміром, Kinect Sports пропонує ігри на фізичну активність, з ним можна грати у футбол, волейбол, боулінг, теніс, займатися легкою атлетикою тощо. На сьогодні не існує більш досконалої системи, яка б передавала рухи гравця на екран без затримки.

На закінчення зустрічі гість оптимістично зауважив, що у світі є багато талановитих людей, які займаються комп’ютерними науками, тож є можливість змінити життя.

Н.Є.Ліберт

Дата події