7 жовтня 2010 р. наш університет уже втретє відвідали фахівці з антивірусної школи Лабораторії Касперського (Москва), які провели семінар з антивірусної безпеки. Почався захід з представлення учасників семінару. Серед них були вже знайомі нам з попереднього семінару Станіслав Шевченко, Маргарита Бакіна, Юрій Намєсніков та Юрій Сєкін.

Богдан Молодан, випускник НТУУ «КПІ», який уже певний час співпрацює з Лабораторією Касперського, розповів аудиторії про нову технологію honeypot, яка активно використовується в боротьбі проти вірусів останні кілька років. Honeypot являє собою мережевий ресурс, який сам по собі ні з чим не взаємодіє. Його завдання – бути атакованим зловмисником, що в результаті дозволить вивчити стратегію та засоби, за допомогою яких потенційно можуть бути атаковані реально існуючі об’єкти.

Юрій Намєсніков зробив доповідь про Бот-нети. Бот-нет – це комп’ютерна мережа, що складається з декількох хостів із запущеними на них ботами – автономним програмним забезпеченням. Вони таємно встановлюються на комп’ютер та використовують його в своїх цілях, а саме: розсилають спам, крадуть персональні дані, блокують роботу комп’ютера тощо. Виявити головний командний центр при такій схемі розповсюдження надзвичайно складно. Доповідач запропонував аудиторії поміркувати над шляхами вирішення цієї проблеми.

Співробітники Лабораторії Касперського відповіли на численні запитання студентів.

Будемо чекати на наступні зустрічі!

Євген Євтушенко, студент 2-го курсу ФПМ

Дата події