У 2009 році в рамках програми TEMPUS було розпочато проект CRIST – “Реформування освітніх програм у галузі космічних технологій”. Головна мета проекту полягає у спільній розробці та впровадженні нової навчальної програми за напрямом “Проектування та використання малих космічних апаратів: мікро- та наносупутників”. У НТУУ “КПІ” розробка мікросупутника такого класу для зондування земної поверхні здійснюється з 2006 року в рамках програми “Космічна техніка і робототехніка”.

З 21 серпня по 4 вересня в рамках програми TEMPUS в університеті DeNayer проходили літні курси для представників 8 вищих навчальних закладів з України, Росії і Казахстану. Від НТУУ “КПІ” участь у курсах брали співробітники та студенти кафедри приладів та систем керування літальними апаратами (ПСКЛА) ФАКС.

Основною метою подорожі було поглиблене вивчення системи автоматизованого проектування Pro/Engineer, яка дозволяє значно підвищити швидкість розробки, проектування та підготовки до виробництва авіаційної та космічної техніки. З цього року її впроваджено в навчальний процес на ФАКС. Навчання ведеться в новому дисплейному класі, відкритому за програмою TEMPUS. У рамках курсів були проведені екскурсії до центру керування морським трафіком у Антверпені, станції стеження за супутниками у Реду, корпорації QinetiQ Space, та європейського космічного центру.

24 серпня відбулася координаційна нарада за участю представників університетів та організаторів проекту CRIST, на якій були заслухані звіти учасників проекту та прийнято програму подальших дій.

Р.В.Карнаушенко, асистент кафедри ПСКЛА

Дата події