Останнім часом наші політехніки стали активними слухачами різноманітних навчальних курсів, що їх проводить BEST (Board of European Students of Technology). Задяки BEST цього літа я побувала в Македонії і брала участь у курсі “Traditional food from the land of sun”, що проходив у столиці Македонії Скоп’є і був присвячений харчовим технологіям.

Учасниками літнього курсу були студенти технічних ВНЗ з-понад десяти країн Європи. Навчання тривало 11 днів (4-15 липня) в найкращому університеті Скоп’є – Святого Кирила та Мефодія. Лекційний матеріал стосувався продуктів, їх корисних та шкідливих компонентів, також мова йшла про жирну та здорову їжу, ГМО, виробництво вина, сиру та інших харчових технологій. Студенти мали змогу на власні очі побачити все, про що говорилося на лекціях, завдяки лабораторним роботам та відвідинам компаній, що спеціалізуються на виробництві тих чи інших продуктів.

Ми ознайомились і з культурою та побутом Македонії. Поринули у глибину століть, відвідавши Мечеть Мустафа-Паші; фортецю Кале; годинникову башту, годинник на якій зупинився саме в момент початку землетрусу 1963 року (нині там історичний музей); «Скоплянка мати Тереза» – пам’ятник найвідомішій уродженці Скоп’є, нагородженій за свої подвижницькі труди Нобелівською премією миру; старий ринок; побували на кам’яному мості через річку Вардар, що є символом Скоп’є, та побачили багато інших цікавих місць.

Також відвідали місто Охрід – визнане ЮНЕСКО об’єктом всесвітньої спадщини. Саме тут у IX столітті створено алфавіт, яким користуємось ми, а також у Болгарії, Сербії, Македонії, Білорусі – кирилицю. Також ми мали змогу купатися у відомому Охридському озері, що є одним із найстаріших в Європі.

За 11 днів я відкрила для себе чудову країну, знайшла гарних друзів, дізналась багато нового. Змістовне навчання, приправлене цікаво проведеним дозвіллям – головні складові курсів BEST! Тож не гайте  часу і робіть своє життя незабутнім, сповненим дивовижних подій і вражень!

Уже 20 вересня відкрився набір на зимові курси BEST. Все, що треба зробити, це, скориставшись лінком http://www.best.eu.org та обравши курс, написати короткого мотиваційного листа та готуватися до подорожі. Участь для студентів КПІ безкоштовна. Успіхів!

Леся Гнідець

Дата події