Урочиста зустріч з винахідниками та раціоналізаторами нашої країни з нагоди Дня винахідника і раціоналізатора відбулася 30 вересня в НТУУ «КПІ». Привітати творців прийшли заступник міністра освіти і науки Є.М.Сулима; голова Державного департаменту інтелектуальної власності М.В.Паладій; народний депутат, президент Малої академії наук С.О.Довгий; президент Національної академії педагогічних наук В.Г.Кремень; ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський; проректор з наукової роботи М.Ю.Ільченко та ін.

Є.М.Сулима зачитав вітальні листи з нагоди професійного свята: від голови ВР В.М.Литвина, в якому зазначалося, що винахідники роблять ефективнішою нашу економіку; прем’єр-міністра М.Я.Азарова, де, зокрема, наголошувалося: «…ми шануємо людей, чиїми зусиллями створюється інтелектуальний потенціал держави»; міністра освіти і науки Д.В.Табачника, який упевнений, що здатність творити – головний природний ресурс нашої держави, а винаходи й наукові здобутки формують підґрунтя для входження України в міжнародну наукову еліту.

З доповіддю про діяльність Державного департаменту інтелектуальної власності протягом останніх років виступив його голова М.В.Паладій. Він, зокрема, зупинився на нормативних і підзаконних актах, що регламентують діяльність Департаменту, співробітництві з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (до речі, її генеральний директор Ф.Гаррі – Почесний доктор НТУУ «КПІ»), вдосконаленні діяльності Департаменту, нових проектах тощо.

М.Згуровський у своєму виступі зауважив, що науковці КПІ головним своїм завданням вважають створення об’єктів права інтелектуальної власності. Доробок НТУУ «КПІ» – 5% усіх винаходів та 10% корисних моделей в Україні, хоча це далеко не межа. Київські політехніки пропонують нові технічні рішення за широким спектром проблем, зокрема, очищення грунту (ХТФ), створення нової техніки (робота студента М.Дмитренка з ФТІ – тепловий двигун із зовнішнім відведенням тепла) та ін. Трансфер технологій в університеті забезпечується діяльністю наукового парку «Київська політехніка» за широким переліком тем і напрямів. На зустрічі також виступили С.О.Довгий, В.Г.Кремень, В.С.Волошин – ректор Приазовського державного технічного університету та ін.

За високий професіоналізм та визначні творчі досягнення кращих винахідників було вшановано відзнаками Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Міносвіти і науки України, Держдепартаменту інтелектуальної власності. Зокрема, Грамотами Держдепартаменту та нагрудними знаками «Творець»  нагороджено М.Ю.Ільченка –  проректора з наукової роботи нашого університету та В.Ф.Шинкаренка – завідувача кафедри електромеханіки ФЕА; Грамотою Держдепартаменту та нагрудним знаком «Автор» – В.В.Карачуна, завідувача кафедри біотехніки та інженерії ФБТ, О.Є.Колосова – с.н.с. ІХФ та О.П.Ніщика – с.н.с. ТЕФ, Грамотами Держдепартаменту – М.А.Новіка – доцента ММІ, В.В.Лисак – аспірантку кафедри електромеханіки ФЕА та І.М.Коляду – інженера відділу з питань інтелектуальної власності, Подякою за участь у виставці та Дипломом учасника – В.М.Марчевського, професора ІХФ.

Н.Вдовенко

Дата події