Продовжуємо розповідати про навчальні заклади, які готують молоде поповнення для КПІ. Сьогоднішнє знайомство – з Політехнічним ліцеєм НТУУ «КПІ», 95 випускників якого цьогоріч стали першокурсниками університету.

Політехнічний ліцей Національного технічного університету України «КПІ» м. Києва (сайт http://www.pl.kpi.ua) готується відзначити своє 20-річчя. Увесь цей час ліцей гідно ніс у своїй назві ім’я засновника – НТУУ «КПІ». Ліцей було створено в 1991 році при факультеті довузівської підготовки НТУУ «КПІ». Ініціатором створення був тодішній декан факультету – професор Василь Микитович Киричков, який і очолив ліцей.

Головною метою ліцею була і залишається реалізація концепції неперервної якісної освіти. Він має у своїй структурі початкову, середню та старшу школи, що забезпечує неперервність навчального процесу від першокласника до випускника НТУУ «КПІ».
Сторінки історії ліцею рясніють численними перемогами його вихованців в олімпіадах, конкурсах Малої академії наук України та інших змаганнях. Свого часу, за результатами роботи, ліцею було присвоєно міжнародний Соросівський грант. 10 викладачів одержали звання “Вчитель Сороса”, а 15 ліцеїстів стали Соросівськими стипендіатами.

За роки існування ліцей підготував понад 1500 переможців та призерів районних олімпіад, близько 300 – міських, 25 всеукраїнських та 4 переможці міжнародних олімпіад. Ліцей є колективним членом Малої академії наук. Понад 300 ліцеїстів стали призерами міського конкурсу МАН, а сам ліцей отримав почесну відзнаку «Золота сова». У травні 2010 року призером Всеукраїнського етапу конкурсу МАН стала ліцеїстка 11 класу Любов Ревуцька. Така висока нагорода була результатом співпраці кафедри фізики ліцею з ФМФ НТУУ «КПІ». Сьогодні Люба – студентка НТУУ «КПІ».

12-бальна шкала оцінювання, впроваджена в систему освіти України з 2000 року, в ліцеї започаткована з моменту заснування. Ліцей розробив експериментальну програму «Інтеграція середньої і вищої освіти через навчально-науковий комплекс». З 2005 року ведеться робота над експериментальною програмою «Рівневе навчання та рівнево-ступеневе оцінювання».

Зв’язок ліцею з університетом КПІ нерозривний. Майбутні першокласники щороку беруть участь у святкуванні Дня першокурсника. Надзвичайно хвилюючою є мить, коли переможці олімпіад, еліта студентства НТУУ «КПІ» з’являються на площі Знань за руку з маленькими «першачками», а вже 1 вересня та на інших урочистих заходах протягом навчального року ліцеїстів Політехнічного ліцею вітають представники ректорату НТУУ «КПІ».

Політехнічний ліцей НТУУ «КПІ» включено Центром оцінювання якості освіти до списку шкіл, які найкраще підготувалися до ЗНО-2010. А в Солом’янському районі столиці ліцей має найвищі показники за результатами ЗНО в 200 балів з декількох предметів.

Не лише навчанням цікавляться ліцеїсти. Свої таланти діти демонструють на щорічних мистецьких та спортивних конкурсах усіх рівнів. Торувати шлях до науки, навчання, пізнання нового завжди цікаво. Тому і дозвілля ліцеїстів організоване з урахуванням їхніх інтересів та можливістю поєднувати відпочинок з удосконаленням практичних навичок, набуттям нових знань. У цьому значну роль відіграє дитяча скаутська організація «Плай», з якою ліцей співпрацює вже багато років. Популярними серед ліцеїстів стали літні наметові табори та ігри-презентації скаутингу. Цьогорічна гра-презентація «Живи у світі скаутингу» пройшла в парку КПІ за підтримки проректора НТУУ «КПІ» з навчально-виховної роботи Г.Б.Варламова. Участь у ній взяли ліцеїсти та представники Студентської ради НТУУ «КПІ».

Уже не перший рік в ліцеї організовується Літня англійська школа для бажаючих застосувати свої мовні знання на практиці, адже викладачі школи англомовні, а ліцей став учасником освітнього соціального проекту «SUMMER WORLD WITHOUT BORDERS» громадської організації «AIESEC». У ліцеї також працює система учнівського самоврядування «Партнер», завдяки якій діти вчаться реалізовувати себе, керувати своїм життям, відстоювати свою позицію та допомагати іншим.

Серед відзнак ліцею – і диплом «Кращий навчальний заклад», здобутий у 2006 році, і свідоцтво про атестацію з відзнакою у 2009 році, але зупинятися на досягнутому, звичайно, не варто. «Шлях подолає той, хто йде», – вчать мудрі, тому найцікавіші сторінки історії ліцею ще попереду.

Ю.В.Киричков, директор Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ»