З ініціативи Українсько-польського центру НТУУ “КПІ” та Польської освітянської фундації “Перспективи” з 20 по 25 вересня 2010 року пройшов перший етап міжнародного студентського проекту “Українсько-польський футбольний турнір університетських команд 2010-2012”. Турнір проходив під девізом “Через спорт – до співробітництва і взаєморозуміння в Європі!” За задумом організаторів, турнір має стати своєрідною студентською прелюдією до фінальної частини європейського чемпіонату з футболу, що відбуватиметься в Україні і Польщі у 2012 році. Співорганізаторами турніру виступили Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України (КФКС) і Академічна спортивна рада Польщі.

У турнірі взяли участь команди 8 польських університетів з Варшави, Вроцлава, Катовіце, Кракова, Любліна та Познані та12 українських команд ВНЗ Донецька, Києва, Львова, Харкова.

Попередні ігри відбулися у Львові, Донецьку і Харкові, а 22 вересня стартував Київський етап змагань. В урочистому відкритті взяли участь посол з особливих доручень МЗС України М.Ф.Бродович, перший заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України М.Ф.Золотаревський, генеральний секретар спортивної студентської спілки України В.К.Гаврилко, проректор НТУУ “КПІ”, директор Українсько-польського центру НТУУ “КПІ” С.І.Сидоренко, проректор НТУУ “КПІ”, голова локального оргкомітету турніру Г.Б.Варламов, радник, керівник економічного відділу Посольства Республіки Польща в Україні П.Гембські. Організатори і гості у своїх промовах наголосили на тому, що даний турнір є знаковою подією, особливо напередодні проведення в наших країнах фінальної частини європейського чемпіонату з футболу. Такі змагання повинні стати каталізатором для українсько-польських взаємин у різних сферах, особливо у співпраці в організації “Євро-2012”; також дуже важливими є контакти в освітньо-науковій та інших сферах взаємодії двох держав.

24 вересня 2010 року в залі засідань Вченої ради НТУУ “КПІ” пройшла прес-конференція, присвячена турніру, і вечір дружби, на яких були присутні гравці команд-учасниць змагань і шановні гості з Польщі: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Я.Ключковський, ректор Білостокського університету, заступник голови Конференції ректорів польських університетів Є.Нікіторович, президент Польської освітянської фундації “Перспективи” В.Сівінські, директор турніру “УЄФА ЄВРО-2012” Республіки Польща А.Олковіч, директор департаменту Міністерства спорту та туризму Республіки Польща В.Кудлік, спеціальний представник голови Польської ради з футболу С.Бобкевіч, член президіуму головного управління З.Рибчинський, радник Посольства Республіки Польща в Україні П.Гембські, генеральний секретар Академічної спортивної ради Польщі Б.Корпак. З української сторони на вечорі дружби були ректор НТУУ “КПІ” М.З.Згуровський, посол з особливих доручень МЗС України М.Ф.Бродович, перший заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України М.Ф.Золотаревський, генеральний секретар спортивної студентської спілки України В.К.Гаврилко, проректори НТУУ “КПІ” С.І.Сидоренко і Г.Б.Варламов.

Високоповажні гості у своїх виступах звертали увагу на значення проведеного турніру для сприяння інтеграції України і Польщі в підготовці проведення “Євро-2012”, що є надзвичайно важливою подією для розвитку та підтримки іміджу наших держав на міжнародній арені. Також наголошувалось на корисності та подальшому поглибленні співпраці наших держав на всіх рівнях, у тому числі відносин у науково-освітній, спортивній галузях та інших сферах. Підкреслювалась актуальність девізу, під яким проходили змагання, та суспільна корисність подібних заходів, адже вони спонукають до здорового способу життя, заохочують до активної життєвої позиції молодих людей.

25 вересня відбувалися фінал та матч за третє місце. Після проведення відбірних матчів до фінальної частини вийшли команда Університету Марії Склодовської-Кюрі (м. Люблін) і команда Харківської державної зооветеринарної академії, які грали за 3-тє місце. Хоч вони і зустрічались у попередній частині турніру, де перемогу здобули українці з рахунком 5:0, та за кількістю набраних очок саме їм довелось розігрувати 3-тє місце. І знову перемогу святкували харків’яни вже з рахунком 3:0.

У фіналі грали команди Ягеллонського університету (м. Краків) і Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова (м. Київ). Матч відбувався на стадіоні ім. Баннікова. Гра розпочалася атаками польських спортсменів, але киянам вдалося вирівняти становище і протягом майже всієї гри команда педагогічного університету  мала відчутну перевагу. Гості відповідали короткими і безрезультативними атаками. У середині першого тайму за гру рукою захисника в штрафному майданчику у ворота поляків був призначений пенальті, який і був реалізований. Другий тайм проходив з постійно зростаючою ігровою перевагою команди НПУ ім. М.П.Драгоманова, яка перемогла з рахунком 3:0. У підсумку перше і третє місця посіли українські команди, а друге і четверте – польські.

Підбиваючи підсумки першого етапу футбольного турніру, можна констатувати, що девіз турніру: “Через спорт – до співробітництва і взаєморозуміння в Європі!” було реалізовано! Нашим волонтерам-політехнікам вдалося організувати цікаві екскурсії по Києву і по кампусу НТУУ “КПІ” для студентів з університету-побратима – Варшавської політехніки. Польські гості ознайомились з нашим чудовим містом, побували в Державному політехнічному музеї при НТУУ “КПІ”, зустрічалися з викладачами і студентами нашого університету і були в захопленні від спілкування і нових друзів.

Наступний етап футбольного турніру пройде в Польщі, в чотирьох містах – у Варшаві, Вроцлаві, Гданську, Лодзі. Отже, до нових зустрічей!

Сергій Смольц

За ініціативи Українсько-Польського центру НТУУ “КПІ” та згідно наказу Міністерства освіти і науки України № 686 від 09. 07.10р. з 20 по 26 вересня в Донецьку, Києві, Львові та Харкові – в містах, які вибороли право на проведення чемпіонату Європи «Євро-2012» – відбудеться ”Українсько-Польський футбольний турнір університетських команд 2010-2012”.

Девіз турніру: ”Через спорт – до співробітництва і взаєморозуміння в Європі!”.

Цей масштабний міжнародний захід буде сприяти розширенню співробітництва між вищими навчальними закладами Республіки Польщі та України, зміцненню дружніх стосунків між молоддю,   об’єднанню зусиль України й Польщі в підготовці до ЄВРО-2012.

Польщу представлятимуть команди студентів Варшавського технологічного університету, університету Марії Склодовської – Кюрі (м. Люблін), університету Адама Міцкевича (м. Познань) та інших університетів (всього – 8 польських команд).

Цього року польські команди приїдуть грати до України, а наступного року українські команди поїдуть до Польщі. В майбутньому турнір стане традиційним, будуть залучені також університетські команди інших країн Європи.

Церемонія відкриття турніру відбудеться 22.09.2010р.  о 12.30 перед початком матчу команд Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» та Варшавського технологічного університету на стадіоні Київського національного економічного університету за адресою: проспект Перемоги, 64-Б.

24.09.2010 р.  о 16.00  в залі Вченої ради НТУУ «КПІ» в корпусі №1  відбудеться Вечір Українсько-Польської дружби ”Через спорт – до співробітництва і взаєморозуміння в Європі !” (вітання від владних структур України і Республіки Польща, підведення підсумків футбольного турніру, відео сюжети, концерт).

Фінальний матч турніру відбудеться 25.09.2010 р.  о 15.00, а урочиста церемонія нагородження учасників та закриття турніру – після фінального матчу о 16.30 на стадіоні ім. В. Баннікова за адресою: Лабораторний провулок, №7-А.

В Українсько-Польському центрі (адреса: проспект Перемоги, 37, корпус №6, кімната 316) для представників ЗМІ буде працювати прес-центр, де можна буде дізнатися про новини турніру польською та українською мовами, отримати актуальні фото для медіа та важливу інформацію про команди та організаторів турніру. Інформація про проведення турніру буде розміщуватись на сайтах  http://www.studenteuro.eu; http://www.upc.kpi.ua

Телефони і електронні адреси прес-центру:

  •  тел.:  +38 044 406 86  01; тел./факс: +38 044 406 84 75;
  • E-mail:  ukrpol[at]kpi.ua;  e_ogorodnyk[at]kpi.ua
  • Skype:        ukrpolcenter, ogorodnyk55

24.09.10 о 12.00 для журналістів Республіки Польща та України планується  прес-конференція в залі Вченої ради НТУУ «КПІ» за адресою: проспект Перемоги, 37, корпус №1.

Представники ЗМІ запрошуються до висвітлення  заходів.

Додаткову інформацію можна отримати у:

  • заступника директора Українсько-Польського центру Євгена Анатолійовича Огородника за тел:  м. 050 292-81-43
  • та у менеджера Українсько-Польського центру Анни Іванівни Біднюк за тел:   050 414-36-70.

Дата події