Уже дванадцять років поспіль 30 вересня – у день великомучениць Любові, Надії, Віри і матері їх Софії – бібліотечна громада України святкує Всеукраїнський день бібліотек. У цей день ми відзначаємо високу місію Бібліотеки та Бібліотекаря: інформувати та просвіщати, організовувати безперешкодний доступ до книг для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання різноманітних ресурсів.

Цього року Науково-технічна бібліотека ім. Г.І.Денисенка разом з іншими бібліотеками країни долучається до ініціативи Української бібліотечної асоціації відзначити Всеукраїнський день бібліотек у загальнонаціональному масштабі під гаслом «Бібліотек@ – світ нових можливостей».

У світлі зазначеного гасла нам би хотілося презентувати спільноті НТУУ «КПІ» одну з таких можливостей, а саме електронну бібліотеку університету. На сьогодні словосполучення «електронна бібліотека» не досить коректно відбиває стан речей, бо скоріше мова йде про колекцію електронних ресурсів. Але перспектива цієї колекції – це перетворення її в повноцінну Електронну бібліотеку НТУУ «КПІ». Іншими словами, буде створено сервісну інфраструктуру – портал, який є комплексом інформаційних ресурсів, програмних та апаратних засобів, мережевих технологій, який спрямований на багатоаспектне забезпечення потреб «електронних» читачів шляхом надання їм інформаційних послуг, на формування систематизованих електронних інформаційних ресурсів, їх зберігання та підтримку в актуальному стані, орга­нізації дистанційного доступу до документів, інформації та систематизованого знання.

На сьогодні в НТУУ «КПІ» серед електронних колекцій активно формуються лише дві: навчальних та наукових матеріалів, що закономірно для ВНЗ. Також можна виокремити колекцію матеріалів з історії НТУУ «КПІ» та його бібліотеки, з історії науки та техніки.

Оскільки портал Електронної бібліотеки НТУУ «КПІ» знаходиться у стані розробки, то наша бібліотека прийняла рішення об’­єднати всі доступні їй електронні ресурси університету на біб­ліотечному сайті: http://www.library. kpi.ua/ . Точками доступу до електронних ресурсів на сайті стали OPAC (читацький електронний каталог) – модуль бібліотечного ПЗ «ALEPH» фірми ExLibris (Ізраїль), веб-списки окремих документів і баз даних, згрупованих за формальними ознаками, та відкрите безкоштовне програмне забезпечення Dspace, на базі якого відкрився електронний репозитарій. Рівень доступу (визначається автором): мережа бібліотеки, мережа університету (90% усіх повнотекстових електронних ресурсів НТУУ «КПІ»), мережа Інтернет (метадані та решта 10% повних текстів).

«Гарним тоном» у формуванні електронних бібліотек університетів вважається поповнення їх ресурсами, створеними власними силами: розробки факультетів, кафедр та оцифровані унікальні матеріали з фондів університетських бібліотек. Саме такі ресурси і надходять до електронних колекцій НТУУ «КПІ», якими опікується наша бібліотека: навчальні посібники, «методички», дисертації, автореферати, звіти НДР та ДКР, оцифровані матеріали (до 1917 р.) з історії НТУУ «КПІ». Всього – близько 800 електронних документів. Звичайно, і кількість, і якість ресурсів – питання на перспективу. Одним із найактуальніших питань формування та використання електронної бібліотеки є також правове питання. Але варто зауважити, що кожен з ресурсів до колекцій НТУУ «КПІ» залучений на правовій основі. До колекцій включені документи, які вільно доступні для відтворення; документи, доступні для використання виключно на основі укладеного з автором чи іншим правовласником договору.

Щоб Електронна бібліотека НТУУ «КПІ» зайняла відповідне місце в навчальних та наукових комунікаціях університету, потрібні зусилля кожного університетського підрозділу, керівництва НТУУ «КПІ» та науково-технічної бібліотеки. Стосовно бібліотеки, то вона завжди відкрита для співпраці та конструктивного діалогу.

На завершення хотілося б ще сказати декілька слів і про формат святкування Всеукраїнського дня біб­ліотек  колективом НТБ. Звичайно, що цей день, як і в минулі роки, буде відмічатися як професійне свято бібліотекарів: з урочистими зборами, привітанням керівництва університету, святковими заходами, екскурсією Батурин – Ніжин, знову ж, для бібліотекарів. Але також будуть заходи і для наших читачів. Читачі та партнери бібліотеки у цей день отримають почесні відзнаки у номінаціях: «Найактивніший читач», «Найкоректніший читач», «Найдисциплінованіший читач», «Найгалантніший читач», «Найкращий партнер», «За благодійність». На веб-сайті НТБ буде проведено інтерактивну вікторину з бібліотечної тематики, переможці якої також отримають нагороди. Заплановано  заходи і за межами бібліотеки. У фірмових футболках з надписом «Я люблю мою бібліотеку» найгарніші дівчата НТБ роздаватимуть на території кампусу флаєри з короткою інформацією про бібліотеку та запрошенням до участі у вікторині. Про все це та інше, що відбудеться під час святкування Всеукраїнського дня бібліотек, ви зможете прочитати та побачити на нашому сайті в розділі «Новини»: http://www.library.kpi.ua .

Із Всеукраїнським днем бібліотек, дорогі студенти, викладачі, бібліотекарі НТУУ «КПІ»!

В.Г.Дригайло, директор НТБ ім. Г.І.Денисенка НТУУ «КПІ» 
В.М.Волинець, заступник директора НТБ ім. Г.І.Денисенка