Уже майже п’ять років на кафедрі інтегрованих технологій машинобудування ММІ (завідувач кафедри – д.т.н. В.А.Пасічник) діє навчальний центр Delcam plc – НТУУ “КПІ” (науковий керівник – д.т.н., проф. Н.С.Равська). Сучасне програмне забезпечення Delcam plc дозволяє в автоматизованому режимі проектувати і створювати керуючі програми для виготовлення технічних об’єктів складної просторової форми з урахуванням впливу геометрії на характеристики цих об’єктів. Комп’ютерний клас кафедри ІТМ оснащений програмним забезпеченням Power Solution, на базі якого проводяться лабораторні роботи, виконуються курсові, бакалаврські та магістерські роботи тощо. Кожний рік програмне забезпечення оновлюється, і студенти мають можливість навчатись на найновішому програмному забезпеченні, яке широко використовується на провідних підприємствах України і світу.

Студенти кафедри щороку беруть участь у міжнародному конкурсі студентських робіт компанії Delcam plc, третій рік поспіль роботи НТУУ “КПІ” виборюють призові місця та отримують високу оцінку від Delcam plc. У цьому році студентська робота “Використання CAD/CAM технологій для створення логотипу кафедри інструментального виробництва НТУУ “КПІ” (автори – студенти В’ячеслав Козік та Дмитро Сільчин, керівники – ас. Олександр Анатолійович Плівак та ас. Сергій Володимирович Майданюк) виборола 2-ге місце. Відповідно до угоди  про співпрацю між НТУУ “КПІ” та Delcam plc і в рамках програми розвитку Delcam plc фахівців НТУУ “КПІ” співробітники нашого університету проходять стажування по основних програмних продуктах компанії Delcam plc, таких як PowerShape, PowerMill, CopyCad, ArtCam, PowerInspect та інших модулях Power Solution.

Сьогодні одним із перспективних напрямків розвитку навчального центру Delcam plc – НТУУ “КПІ” є розробка і використання технологій для медичної інженерії. Комплексне програмне забезпечення компанії Delcam plc дозволяє вирішувати задачі в стоматології (Dental- Cad, DentalMill), ортопедії (Delcam Crispin Orthopaedic Solution), протезуванні частин обличчя (Delcam FaceMaker).

Одним із перших етапів став напрямок ортопедичного виробництва. Запорукою успіху в цьому напрямку повинно стати спеціальне програмне забезпечення Delcam Ortho- Model та OrthoMilll, апаратні засоби – ортопедичний 3D сканер Delcam IQube та кваліфіковане використання всіх модулів.

стажування в навчальному центрі фірми Delcam plcУ квітні 2010 року інженер кафедри ІТМ Олександр Іванов пройшов стажування в навчальному центрі фірми Delcam plc у м. Бірмінгем (Велика Британія). Він ознайомився з діяльністю компанії, її підрозділами, новими досягненнями у сфері розробки й застосування програмного забезпечення та набув навичок роботи з новою лінійкою програмного забезпечення та скануючого обладнання компанії у сфері медичної інженерії (Healthcare Solutions). OrthoModel відкриває нові можливості для 3D моделювання ортопедичних устілок, на основі відсканованих даних на спеціальному сканері компанії Delcam IQube.

Міцні зв’язки з одним із світових лідерів у розробці програмного забезпечення – компанією Delcam plc дозволяють застосовувати найновітніші розробки та технології в навчальному процесі та наукових дослідженнях в НТУУ “КПІ” і мають великі перспективи подальшого розвитку.

Інф. кафедри ІТМ