Вже протягом тривалого часу Наукове товариство студентів та аспірантів НТУУ «КПІ» на високому рівні організовує і проводить велику кількість наукових заходів, спрямованих на розвиток та підтримку молодої наукової еліти нашого університету. Серед проектів НТСА особливе місце займає Літня школа «Досягнення та застосування сучасної інформатики, математики та фізики» (ААСІМР). Цього року вона проводилася вп’яте; перший ювілей став водночас оцінкою зробленого за попередні роки і новою відправною точкою для подальшого розвитку проекту.

ААСІМР стала однією з перших літніх шкіл в Україні. Побудована за кращими зарубіжними прикладами, за п’ять років вона стала самодостатнім проектом, гідним наслідування іншими. Підтвердженням цього є активний інтерес до ААСІМР з боку як українських, так і іноземних учасників. У цьогорічній школі взяли участь 75 осіб з п’яти країн: України, Росії, Туреччини, Угорщини та Ірану. Приємно, що багато учасників, відвідавши ААСІМР один раз, беруть у ній участь і в наступні роки.

Більшість викладачів школи – визнані вчені із різних країн: України, Нідерландів, Німеччини, Туреччини, Швеції, Росії тощо. Серед них: проф. Герхард Вільгельм Вебер (Туреччина), Інститут прикладної математики Близькосхідного технічного університету, член правління європейської організації EUROPT; проф. Борис Гольденгорін (Нідерланди), Університет Гронінгена, Інститут системного аналізу РАН; проф. Олена Подладчикова (Бельгія), Бельгійська королівська обсерваторія, лауреат міжнародної премії ім. Зельдовича; др. Ігор Тетко (Німеччина), Інститут біоінформатики та системної біології, Центр Гельмгольца? Мюнхен; проф. Віталій Дунін-Барковський (Росія), Російська асоціація нейроінформатики (президент, засновник), НДІ системних досліджень РАН; Дмитро Бібічков (Німеччина), Інститут біофізичної хімії Макса Планка (Гьоттінген), Центр обчислювальної нейробіології ім. Бернштейна та багато інших.

урочиста церемонія відкриття П’ятої міжнародної Літньої школиПостійними лекторами і друзями ААСІМР стали такі вітчизняні та зарубіжні видатні вчені, як Рубен Акімович Тікіджі-Хамбур’ян та Герхард Вільгельм Вебер – викладачі Літньої школи з 2006 року. Саме завдяки потужному викладацькому складу, що поєднує у собі науковців-практиків та цікавих лекторів, до ААСІМР з кожним роком долучається все більше учасників.

Цьогоріч, беручи до уваги позитивний досвід Четвертої літньої школи, було прийнято рішення про розділення програми літньої школи AACIMP на чотири окремі тематичні напрями – «стріми»: «Прикладна математика», «Сталий розвиток», «Фізика, хімія та живі системи» та «Інформаційні технології»; кожен з них складався з серії курсів. У рамках стріму «Фізика, хімія та живі системи» учасники мали нагоду прослухати окремий 40-годинний цикл курсів з сучасних нейронаук. Увазі слухачів стріму «Сталий розвиток» було представлено курси, які складалися як з оглядових лекцій, присвячених різним аспектам сталого розвитку, так і численних практичних занять у формі семінарів, воркшопів, екскурсій.

Більшість курсів з циклу «Інформаційні технології» представлено провідними компаніями, визнаними в ІТ-середовищі: Яндекс, Cisco, IBM, Ernst&Young, NetCracker, Materialise. Серед іншого, в рамках стріму було презентовано Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку, який з 2006 року функціонує в НТУУ «КПІ».

Окрім навчальної програми, для учасників Літньої школи традиційно готується культурна програма: екскурсії та квест по Києву, відвідування Державного політехнічного музею, прогулянка на катері по Дніпру, екскурсія вихідного дня до Музею національної архітектури й побуту Пирогово, кіноклуб із показом фільмів англійською мовою тощо.

Участь у Літній школі AACIMP, як визнають самі слухачі, є водночас як чудовою можливістю розширити свій кругозір, відкрити для себе найновіші досягнення сучасної науки, так і відмінним відпочинком, нагодою для спілкування та нових знайомств. «Навчайся з ентузіазмом, відпочивай з користю» – можна вважати, що цей девіз Літньої школи виправдав себе на всі сто відсотків.

Валерія Добривечір, Ірина Смоліна

Досягнення та застосування сучасних інформатики, математики та фізики4 серпня 2010 року о 10:00 в Залі Вченої Ради НТУУ «КПІ» (пр. Перемоги, 37, корпус №1) відбудеться урочиста церемонія відкриття П’ятої міжнародної Літньої школи «Досягнення й застосування сучасної інформатики, математики та фізики» (AACIMP-2010) та пленарна лекція ректора НТУУ «КПІ», академіка НАН України Михайла Захаровича Згуровського на тему «Аналіз сталого розвитку – глобальний та регіональний контексти».

Шановні колеги. Наукове товариство студентів і аспірантів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (Київ, Україна)  запрошує Вас відвідати п'яту літню школу “Досягнення та застосування сучасних інформатики, математики та фізики”, яка пройде з 3 по 15 серпня 2010 р.

Викладачі Літньої школи - видатні учені з Німеччини, Франції, Італії, Нідерландів, Бельгії, Швеції, Литви, Росії, України, Туреччини, США  та інших країн, представники найбільших світових компаній, серед яких Microsoft, Intel, Sun Microsystems, Sitronics і багато інших.

Учасники: Літня школа пропонує освітні курси для студентів, аспірантів і молодих учених, які працюють у сфері науки і техніки.

Заняття Літньої школи проходять в рамках чотирьох паралельних напрямів:

  • прикладна математика (курси: дослідження операцій, логістика, математичне моделювання, фінансова математика);
  • сталий розвиток (курси: енергозберігаючі матеріали, економічні та соціальні аспекти сталого розвитку, сталі технології);
  • фізика, хімія і живі системи (курси: нейромоделювання, нейроінформатика, астрофізика);
  • інформаційні технології (курси: сучасні технології програмування, комунікаційні системи, IT-менеджмент).

Реєстрація учасників проводиться в два етапи:

  • «ранній» термін реєстрації: 1 червня 2010 р.
  • «пізній» термін реєстрації: 1 серпня 2010 р.

Реєстрація відбувається шляхом заповнення форми на сайті проекту. 

Сайт Літньої школиhttp://summerschool.ssa.org.ua

Зацікавлених представників медіа та бізнесу просимо зв’язуватися з організаторами за електронною адресою − partners@ssa.org.ua

Усі заходи Літньої школи є відкритими для представників ЗМІ, які бажають їх висвітлити.

Контактна інформація:

Наукове товариство студентів та аспірантів, Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”

Проспект Перемоги, 37, корпус 1, Кімната 299/15
Київ 03056, Україна

Телефон/факс: +38 044 454 9243

Дата події