У Інституті спеціального зв’язку та захисту інформації НТУУ “КПІ” 4 вересня 2010 року пройшов урочистий ритуал складання присяги на вірність українському народові курсантами другого курсу. Це знаменне дійство відбувалося під чистим блакитним небом та ясним сонячним промінням на території Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”. Військовий стрій майбутніх офіцерів заповнив усю площу, а піднесений настрій, що випромінювали всі присутні, надавав заходу незабутнього, святкового духу.

Складаючи присягу, курсанти промовляли її слова усвідомлено, дехто із ледь помітним хвилюванням, проте в усіх голосах вчувалась гордість і готовність до служби українському народу. Зі складанням присяги курсантів привітали шановні гості, серед яких були виконувач обов’язків керівника Управління державної охорони полковник М.С.Іщенко, заступник начальника Північного територіального командування Внутрішніх військ МВС полковник Ю.І.Ткаченко, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України генерал-майор О.П.Скриник, начальник Інституту, полковник Держспецзв’язку С.Ж.Піскун та інші представники керівного складу інституту. Також на святі були присутні представники делегації від Казахстану, чиї курсанти традиційно щороку поповнюють лави ІСЗЗІ, а саме полковник К.А.Ясемсаїтов та полковник С.А.Уалієв.

Генерал-майор О.П.Скриник у вітальному слові, звертаючись до курсантів, підкреслив: “…ви прийняли присягу не тільки своїй Батьківщині, ви прийняли присягу на вірність своїм батькам, на вірність своїм рідним і близьким, на вірність тому обов’язку, якому ви будете служити…”, наголосивши тим самим на всій повноті відповідальності, що несуть курсанти перед суспільством, прийнявши присягу на вірність Україні. Також прозвучали вітальні слова від батьків і слова подяки від курсантів, яких представляв І.В.Ткаченко.

Далі було оголошено протокольну частину – нагородження відомчою заохочувальною відзнакою Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України за значну допомогу і сприяння Держспецзв’язку у вирішенні покладених на неї завдань. Нею були відзначені представники казахської делегації полковник К.А.Ясемсаїтов та полковник С.А.Уалієв, а також Архієпископ Білогородський Миколай за активну участь у патріотичному та духовному вихованні курсантів. У відповідь казахська делегація вручила грамоти від керівника Комітету національної безпеки Республіки Казахстан генерал-майору О.П.Скринику, полковнику Ю.І.Циплінському, полковнику С.Ж.Піскуну та іншим представникам керівництва інституту.

Завершилось урочисте дійство святковим маршем і ефектним дійством, продемонстрованим військовим оркестром Внутрішніх військ МВС України. Весь цей незабутній захід надовго ще залишиться у пам’яті курсантів та їхніх батьків.

Сергій Смольц

Дата події