Викладачі ФММ Каріна Жуйкова і Тетяна Співаковська з 12 по 30 квітня в рамках шведсько-української програми обміну викладачами “The Exchange Programme Linnaeus-Palme 2009-2010” відвідали Центр банківської справи та фінансів CEFIN та Школу архітектури і споруд ABE Королівського технологічного інституту КТН (м. Стокгольм, Швеція). Протягом трьох тижнів вони читали для шведських студентів англомовні курси лекцій з банківської справи, міжнародного промислового маркетингу, підприємництва та фінансів. Перед тим, у жовтні 2009 р. та в березні 2010 р., викладачі КТН проф. Карл-Аксель Енгдаль (шведський координатор проекту) та дослідниця Анніка Нільссон прочитали аналогічні курси лекцій для українських студентів НТУУ “КПІ” та МУФ.

Цей надзвичайно цікавий та корисний обмін досвідом дозволив українським викладачам проаналізувати відмінності в навчальному процесі та методах викладання бізнес-дисциплін у вищих технічних навчальних закладах України та Швеції, обмінятися думками стосовно різних підходів до викладання. Також цей проект надав можливість шведським студентам дізнатися більше про Україну, її економічну ситуацію та ринкове середовище.

Варто зауважити, що шведські студенти дещо відрізняються від українських. Вони надзвичайно пунктуальні, дисципліновані та стримані, висловлюють свої думки дуже лаконічно, при цьому неформальні у спілкуванні. Разом з тим, шведські студенти не звикли до інтерактивного стилю проведення лекцій. У КТН під час вивчення курсу, наприклад, з маркетингу після лекційної частини проводять лише 2-3 практичних або семінарських заняття (набагато менше, ніж у НТУУ “КПІ”), але студенти більше часу працюють самостійно, виконуючи індивідуальні завдання.

Крім лекцій для студентів, К.Жуйкова і Т.Співаковська провели кілька семінарів та презентацій для професорсько-викладацького складу, дослідників та аспірантів CEFIN й ABE. Усім було цікаво дізнатися про економічну ситуацію в Україні, зокрема, про розвиток банківської сфери та зовнішньоекономічну діяльність українських компаній, розвиток шведських компаній на українському ринку тощо. Під час візиту відбулася також зустріч з лідерами студентської ради КТН, де обговорювалися різні аспекти студентського життя в обох закладах та можливості, які надаються іноземним студентам.

Подібні проекти обміну сприяють розвитку партнерських відносин між вищими навчальними закладами різних країн. Обмін досвідом у викладанні формує підгрунтя для успішної наукової, економічної та політичної співпраці між країнами.

Проект обміну викладачами між КТН і НТУУ “КПІ” на 2009/2010 н. р. успішно завершено. Та координатори проекту виграли новий грант на 2010/2011 н. р. для реалізації програми обміну не лише викладачами, а й студентами завдяки успішному виконанню двох попередніх!

К. Жуйкова, український координатор проекту
Т.Співаковська, ст. викладач кафедри промислового маркетингу

Дата події