У грудні 2009 р. почала працювати міжкафедральна навчально-наукова лабораторія неінвазивних методів дослідження біологічних об‘єктів. Ініціаторами її створення виступили: завідувач кафедри прикладної фізики ФТІ д.т.н., професор С.О.Воронов – науковий керівник лабораторії; завідувач кафедри фізичної і біомедичної електроніки ФЕЛ д.т.н., професор В.І.Тимофєєв – науковий керівник лабораторії; професор кафедри фізичної і біомедичної електроніки ФЕЛ д.м.н., професор М.М. Коваленко – медичний консультант лабораторії; с.н.с. кафедри прикладної фізики ФТІ к.т.н. В.Й. Котовський – завідувач лабораторії.

Головна мета створення лабораторії – розробка сучасних неінвазивних методик ранньої експрес-діагностики найпоширеніших захворювань людини, залучення студентів, аспірантів, докторантів до вивчення передових методів дослідження функціонального стану біологічних об’єктів та вдосконалення організації їх наукової і творчої діяльності. Основні напрями діяльності: проведення науково-дослідних робіт з вивчення патологічних станів людини за допомогою неінвазивих методів досліджень в умовах поліклініки; розробка, адаптація та дослідження можливості впровадження в медичну практику сучасних засобів, методик і технологій дослідження біологічних об’єктів; розробка і впровадження в навчальний процес практичних та лабораторних робіт із застосуванням сучасних методів дослідження біологічних об’єктів; залучення студентів, аспірантів та докторантів до співпраці з подальшим використанням результатів наукових досліджень у бакалаврських, магістерських роботах, а також у кандидатських і докторських дисертаціях.

інфрачервона термографіяОдним з перспективних напрямів розвитку неінвазивної медичної діагностики є інфрачервона термографія. Це абсолютно нешкідливий метод, заснований на дистанційному контролі теплового випромінювання людини в інфрачервоному діапазоні спектру. Він дозволяє діагностувати на ранніх стадіях більше 150 видів захворювань, включаючи онкологічні.

На базі лабораторії, спільно з Інститутом фізики напівпровідників ім. В.Е.Лашкарьова НАН України, відкрито кабінет термографічних досліджень, який розташований у санаторії-профілакторії НТУУ «КПІ» за адресою: вул. Борщагівська 146, кімната 50 (другий поверх). До роботи кабінету залучено провідного фахівця в галузі термографії к.ф-м.н., с.н.с. В.І. Дунаєвського, фахівця з медичною освітою С.С. Назарчук, головного лікаря санаторію-профілакторію Є.І. Латенка, інших лікарів та співробітників кафедри фізичної та біомедичної електроніки.

Усі бажаючі можуть пройти термографічні обстеження за зазначеною адресою щоденно (крім вихідних) з 10 до 16 години. Час на обстеження однієї людини займає від 10 до 15 хвилин. Обстеження проводяться безкоштовно. Можливий попередній запис за телефоном 406-84-21.

В.Й.Котовський, зав. лабораторії неінвазивних методів дослідження біологічних об’єктів, к.т.н.