Делегація Посольства США в Україні у складі п. Ладіслава Беранека – економіста-аналітика та п. Віктора Корсуна – заступника директора Центру науки і технологій в Україні 13 травня відвідала наш університет. Гості мали зустріч з керівниками університету, ознайомилися з науковим парком “Київська політехніка” та експозицією ДПМ.

У залі засідань адмінради гості виступили з лекцією про досвід інноваційної діяльності університетів США, який може бути корисним в Україні. Серед слухачів – керівники наукових структур КПІ, заступники деканів з наукової роботи, керівники наукового парку “Київська політехніка”, студенти, що опановують спеціальності з інтелектуальної власності та інноваційної діяльності.

Пан Л. Беранек зупинився на питаннях впровадження інновацій – створення нових робочих місць, покращення технологій та ін. Він також поінформував про переваги, які отримали американські університети з прийняттям у 1980 р. закону Бея і Доуля, що відкрив приватному секторові доступ до раніше федерально контрольованих патентів. Це дозволило університетам пропонувати третім сторонам виключні ліцензійні угоди для комерціалізації технологій. Ретроспективний погляд підтвердив правильність цього рішення. З 1980 р.  в університетах США відбулося десятикратне зростання кількості зареєстрованих патентів, що дозволило відкрити 260 тис. нових робочих місць, які тепер приносять американській економіці 40 млрд доларів щорічно.

Для передачі технологій і проведення ліцензійних переговорів державним дослідницьким установам та університетам потрібні експерти з питань ліцензування, які, приміром, можуть об’єднуватися в бюро ліцензування технологій (БЛТ). У США для ефективної реалізації закону Бея-Доуля при університетах створено ряд БЛТ. У результаті цього кроку членство Асоціації технологічних менеджерів при університетах збільшилося зі 113 у 1980 р. до 2178 – в 1999-му. Тобто, заохочення й сприяння процесам передачі технологій, що стосуються винаходів, створених у процесі досліджень на основі федерального фінансування, є ефективним методом «наведення мостів» між академічним співтовариством і приватним сектором.

Пан В.Корсун у своєму виступі зупинився на діяльності офісів з трансферу технологій в інститутах та університетах США.

На закінчення гості відповіли на численні запитання слухачів.

Інф. «КП»

Дата події