18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято, яке було започатковано у 1977 році на засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв).

Київська політехніка відома вже і своїм музейним фондом, який розміщено в Державному політехнічному музеї при НТУУ «КПІ». Досить часто школи й ліцеї Києва, у тому числі й Політехнічний ліцей КПІ, приводять школярів ознайомитися з експозицією. Найбільш яскраві враження експонати справляють на дітей початкових класів. Школярі залюбки слухають розповіді екскурсоводів, ставлять запитання, знайомляться з предметами виставок.

Ось декілька фрагментів творів про музеї України учнів початкових класів Політехнічного ліцею КПІ.

Музей народної архітектури та побуту «Пирогово». «До музею звезли будівлі з багатьох регіонів України. Всі вони стоять окремо, у кожного своя територія. А найбільш мені сподобалася школа, де тоді навчалися учні. Це була просто хата з двома кімнатами. А в коридорі стояло дерев’яне відро з водою та лежали різки».

Музей «Археології та природознавства». «На першому поверсі стоїть величезний мамонт, зібраний з кісток. Вразив мене величезний червоний павук».

Київ. Державний музей іграшки (експонати)Музей іграшки. «Це самий дитячий музей. Ведмежата і зайці, ляльки, солдатики, машинки – всі вони дивляться на нас з вітрин. Чіпати не можна – це історія. Але й без цього задоволення від колекції – дивовижне. Час відвідування музею швидко сплинув і пора було йти додому».

Музей зброї «Арсенал» (м. Львів). «Це один із найбільших музеїв зброї у Європі. Він розташований у старовинній башті. Крокуючи з татом з зали до зали, ми переходили з одного часу в інший. Після відвідин музею я зрозумів, що зброю можна використовувати тільки на захист людини».

Музей води. «У першій кімнаті була велика прозора труба. У ній плавали пластмасові рибки. Але коли ми натиснули на кнопку, по трубі пішли великі бульбашки. У другій кімнаті нам запропонували пускати бульбашки. Але величезні і різної форми. Потім ми помили руки і пішли далі».

С.В.Войтко, к.е.н., доцент
Webmaster: Музеї Києва

Дата події