Міжнародний день інтелектуальної власності, який щорічно відзначають 26 квітня, є святом тих, хто своїм інтелектом створює новий світ у будь-якій галузі. Це свято авторів монографій, статей та доповідей про нові результати досліджень, творців комп’ютерних програм та баз даних, авторів винаходів, корисних моделей та промислових зразків, усіх тих, хто у вільну годину малює, фотографує, пише художні твори!

Однією з унікальних якостей інтелектуальної власності є те, що один раз створена, вона назавжди залишається особистою власністю свого творця. Унікальність інтелектуальної власності ще й у тому, що вона не ділиться, а тільки примножується від передачі її іншим особам. Але ця унікальність є нематеріальною, немайновою складовою нашої іменинниці. І, мабуть, прийдуть благословенні часи, коли інтелекту буде достатньо одного усвідомлення свого внеску в загальне благо людства. Але й нині, коли перед країною гостро стоїть завдання створення нових виробництв і нових об’єктів техніки, треба розуміти, що саме ця благородна складова інтелекту є провідною.

У цьому сенсі найбільш перспективною для країни є участь в інноваціях студентів та аспірантів, яким наукова робота приносить радість і бажання створювати нові корисні зразки та віднаходити технічні рішення. Особливо відзначимо співпрацю студентів з науковим парком “Київська політехніка” зі створення інноваційної та наукоємної продукції. До таких новаторів можна віднести Максима Дмитренка, п’ятикурсника ФТІ. Він отримав у 2009 році на щорічному міжнародному салоні винаходів та нових технологій “Новий час” у м. Севастополі золоту медаль за винахід “Пристрій для використання енергії зростання деревоподібної рослини”, створений ним самостійно. На цьому ж заході Дар’я Крепак, студентка 4-го курсу ПБФ, отримала  дві бронзових медалі за винаходи “Спосіб керування променем ультразвукової лінійної гратки та пристрій для його здійснення”. До роботи з її науковим керівником доц. В.Г.Баженовим прагнуть долучитися й інші обдаровані студенти факультету. Серед викладачів, які на перше місце ставлять розвиток творчого ставлення студентів до будь-якої справи, особливо хочеться назвати завідувача кафедри електромеханіки ФЕА проф. В.Ф.Шинкаренка. Його аспіранти та студенти завжди у творчому піднесенні від своєї наукової роботи.

Крім того, у ці святкові дні особливо приємно відзначити нещодавно отриманий відділом з питань інтелектуальної власності акт впровадження на ДП “Запорізьке машинобудівне КБ “Прогрес” результатів науково-дослідної роботи, оформленої патентом України, професорів М.І.Бобиря, В.А.Тітова та доц. М.С.Тривайла. Перелік можна було б продовжити.

Бажаємо всім науковцям університету побачити втіленими свої творчі задуми.

В.М.Павшук, начальник відділу з питань інтелектуальної власності

Дата події